Faworki, chrust, chruścik –

tradycyjnie są pieczone w okresie karnawału, albo też Tłustego Czwartku. Przygotowane zaś bez proszku do pieczenia, są kruche i doskonale wyrośnięte, są pyszne, a najlepiej smakują nam świeżo usmażone.


Składniki:

  • 40 dag mąki krupczatki,
  • 7 jajek (żółtka),
  • ½ szklanki śmietany (kwaśnej),
  • 1½ łyżki spirytusu,
  • sól,
  • cukier-puder,
  • ½ kg smalcu do smażenia,


Przygotowanie:

  1. Do miski wpierw wsypać przesianą mąkę, zrobić dołek.
  2. Ubić śmietanę z żółtkami i spirytusem, potem lekko posolić, wlać do dołka w mące, zagnieść ciasto.
  3. Przełożyć ciasto na stolnicę, podsypać mąką, następnie wyrabiać wybijając wałkiem, aż na powierzchni pokażą się pęcherzyki powietrza, przykryć ściereczką, na kwadrans odstawić.
  4. Rozwałkować cienko porcję ciasta, pokroić radełkiem lub nożem na prostokątne kawałki o wymiarach ok. 8 × 3 cm.
  5. W środku każdego prostokąta zrobić nacięcie i przewinąć przez nie ciasto.
  6. Rozgrzać tłuszcz w szerokim rondlu.
  7. Właściwą temperaturę sprawdzamy małym kawałkiem ciasta: kiedy jest właściwa, ciasto szybko wypływa i rośnie.
  8. Wkładać faworki do rozgrzanego tłuszczu tak, aby można było swobodnie je obracać, aby swobodnie rosły i smażyły się.
  9. Usmażone, obracamy na drugą stronę, korzystając z 2 widelców.
  10. Faworki, chrust, chruścik osączamy, kładąc na złożonym papierowym ręczniku.
  11. Osączone faworki przenieść na półmisek i posypać cukrem-pudrem (przez sitko).

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

admin-tradycyjne-przepisy.pl

Recent Posts

Dżem truskawkowo porzeczkowy

Na­peł­nia­jąc słoik na­szym dże­mem na­leży za­lać słoik przy­go­to­waną masą, moż­li­wie naj­go­ręt­szą, ale nie wrzącą.

2 lata ago

Pikantna sałatka owocowa

W sa­la­terce umie­ścić po­kro­joną w pa­ski sa­łatę rzym­ską, przy­kryć je ca­łymi li­śćmi sa­łaty. Do­dać owoce i mięso. 

2 lata ago

Rosół z makaronem

Jest więc pożywny i stanowi tradycyjne "niedzielne danie" w wielu rodzinach. Rosół jest również bardzo…

2 lata ago

Uszka Hamana Hamantaszen

Haman, inaczej Aman – postać biblijna ze Starego Testamentu, najwyższy urzędnik króla Persji, Achaszwerosza.

2 lata ago

Wareniki (вареники) – Ukraińskie pierogi

Ukraińskie pierogi z twarogiem (słodkie), również (pikantne) z nadzieniem serowo-ziemniaczanym (u nas to pierogi ruskie).

3 lata ago

Ciasto francuskie po francusku

Ciasto francuskie po francusku - warunkiem koniecznym do osiągnięcia pożądanego efektu końcowego jest użycie mąki…

3 lata ago