Galaretki owocowe

tworzymy z owoców żelujących, o dużej zawartości pektyn. Należą do nich wszystkie odmiany porzeczki, niedojrzały agrest, żurawina, jeżyna, pigwa.


? Czas przygotowania: 2 godz ‖ IG: 56 kcal/100 g ‖


Składniki:

różne owoce

  • porzeczki,
  • agrest,
  • żurawina,
  • jeżyna,
  • pigwa.

Przygotowanie:

  1. Galaretki przygotowuje się przede wszystkim z owoców z dużą ilością pektyn, to jest związków które z cukrem i kwasem tworzą żelującą galaretkę.
  2. Na 1 litr soku bierzemy 60 – 80 dkg cukru, który dodaje się do zagęszczonego soku i razem odparowuje, aż do otrzymania galaretki.
  3. Do owoców zawierających dużo pektyn należą wszystkie odmiany porzeczki, niedojrzały agrest, żurawina, jeżyna, pigwa.
  4. Można łączyć te owoce z owocami zawierającymi mało pektyn, a atrakcyjnymi pod względem smakowym (np. maliny, truskawki, poziomki, wiśnie).
  5. Można też robić galaretki owocowe z jednego rodzaju owoców.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

admin-tradycyjne-przepisy.pl

Share
Published by
admin-tradycyjne-przepisy.pl

Recent Posts

Dżem truskawkowo porzeczkowy

Na­peł­nia­jąc słoik na­szym dże­mem na­leży za­lać słoik przy­go­to­waną masą, moż­li­wie naj­go­ręt­szą, ale nie wrzącą.

2 lata ago

Pikantna sałatka owocowa

W sa­la­terce umie­ścić po­kro­joną w pa­ski sa­łatę rzym­ską, przy­kryć je ca­łymi li­śćmi sa­łaty. Do­dać owoce i mięso. 

2 lata ago

Rosół z makaronem

Jest więc pożywny i stanowi tradycyjne "niedzielne danie" w wielu rodzinach. Rosół jest również bardzo…

2 lata ago

Uszka Hamana Hamantaszen

Haman, inaczej Aman – postać biblijna ze Starego Testamentu, najwyższy urzędnik króla Persji, Achaszwerosza.

2 lata ago

Wareniki (вареники) – Ukraińskie pierogi

Ukraińskie pierogi z twarogiem (słodkie), również (pikantne) z nadzieniem serowo-ziemniaczanym (u nas to pierogi ruskie).

3 lata ago

Ciasto francuskie po francusku

Ciasto francuskie po francusku - warunkiem koniecznym do osiągnięcia pożądanego efektu końcowego jest użycie mąki…

3 lata ago