Kapuśniaczki krucho-drożdżowe

Kapuśniaczki krucho-drożdżowe

Składniki:

Ciasto

    • ½ kg mąki,
    • 1 dkg drożdży,
    • 1 jajko,
    • szklanki mleka,
    • 2—3 łyżki kwaśnej śmietany,
    • 15 dkg margaryny lub masła,
    • sól, łyżka cukry,
  • gałka muszkatołowa.

Nadzienie

  • ½ kg kwaszonej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 4 dkg masła lub margaryny,
  • 10 dkg pieczarek,
  • 1 jajko,
  • pieprz.

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozmieszać z ciepłym mlekiem i cukrem, łyżką mąki, pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Rozczyn dołożyć do pozostałej mąki, dodać śmietanę, jajko, stopiony tłuszcz oraz sól i startą gałkę.
  3. Ciasto dobrze wyrobić, odstawić do wyrośnięcia.
  4. Ugotować w małej ilości wody kwaszoną kapustę, lekko odcisnąć ją na sicie,
  5. Posiekać na stolnicy nożem.
  6. Bardzo drobno pokrajane pieczarki
    i cebulę podsmażyć na tłuszczu, dodać posiekaną kapustę, pieprz do smaku.
  7. Mieszając zasmażyć.
  8. Do zestawionej z ognia kapusty wybić surowe jajko, wymieszać.
  9. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, uformować wałek o grubości około 5 cm.
  10. Nożem obsypanym mąką pokroić 30 placuszków i rozłożyć je na stolnicy.
  11. Na każdym ułożyć porcję nadzienia.
  12. Lepić kapuśniaczki krucho-drożdżowe zaciskając brzegi ciasta w ozdobny obręb.
  13. Pierożki układać obrębem do góry na lekko natłuszczonej blasze i posypanej mąką.
  14. Przed wstawieniem do pieca kapuśniaczki posmarować lekko spienionym białkiem.
  15. Kapuśniaczki można upiec nawet w przeddzień,
    a na krótko przed podaniem wstawić na kilka minut do gorącego piekarnika do odgrzania.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

admin

Share
Published by
admin
Tags: drożdże

Recent Posts

Dżem truskawkowo porzeczkowy

Na­peł­nia­jąc słoik na­szym dże­mem na­leży za­lać słoik przy­go­to­waną masą, moż­li­wie naj­go­ręt­szą, ale nie wrzącą.

2 lata ago

Pikantna sałatka owocowa

W sa­la­terce umie­ścić po­kro­joną w pa­ski sa­łatę rzym­ską, przy­kryć je ca­łymi li­śćmi sa­łaty. Do­dać owoce i mięso. 

2 lata ago

Rosół z makaronem

Jest więc pożywny i stanowi tradycyjne "niedzielne danie" w wielu rodzinach. Rosół jest również bardzo…

2 lata ago

Uszka Hamana Hamantaszen

Haman, inaczej Aman – postać biblijna ze Starego Testamentu, najwyższy urzędnik króla Persji, Achaszwerosza.

2 lata ago

Wareniki (вареники) – Ukraińskie pierogi

Ukraińskie pierogi z twarogiem (słodkie), również (pikantne) z nadzieniem serowo-ziemniaczanym (u nas to pierogi ruskie).

3 lata ago

Ciasto francuskie po francusku

Ciasto francuskie po francusku - warunkiem koniecznym do osiągnięcia pożądanego efektu końcowego jest użycie mąki…

3 lata ago