Kompot z gruszek i ałyczy
można przygotować w sezonie zbiorów. Ałycza, czyli śliwa wiśniowa to gatunek uprawiany często jako roślina ozdobna. Często jako żywopłot. Jej owoce mają ciekawy smak dzięki czemu w połączeniu z innymi owocami mogą poprawiać smak potraw, takich jak na przykład kompoty. Ałyczę od mirabelki można odróżnić ta, że w ałyczy trudno oddzielić pestkę, w mirabelce łatwo odchodzi.
Przygotowanie:
Napełniając słoik naszym dżemem należy zalać słoik przygotowaną masą, możliwie najgorętszą, ale nie wrzącą.
W salaterce umieścić pokrojoną w paski sałatę rzymską, przykryć je całymi liśćmi sałaty. Dodać owoce i mięso.
Jest więc pożywny i stanowi tradycyjne "niedzielne danie" w wielu rodzinach. Rosół jest również bardzo…
Haman, inaczej Aman – postać biblijna ze Starego Testamentu, najwyższy urzędnik króla Persji, Achaszwerosza.
Ukraińskie pierogi z twarogiem (słodkie), również (pikantne) z nadzieniem serowo-ziemniaczanym (u nas to pierogi ruskie).
Ciasto francuskie po francusku - warunkiem koniecznym do osiągnięcia pożądanego efektu końcowego jest użycie mąki…