Naleśniki z jajami na twardo

podawać polane na przykład ketchupem lub sosem pomidorowym oraz surówkami. Usmażony naleśnik powinien zaś być lekko zrumieniony, nie przypalony.


Składniki:

  • 20 dag mąki,
  • 20 ml mleka,
  • 200 ml wody,
  • 2 jaja,
  • 2—3 dag słoniny,
  • sól do smaku,

Nadzienie:

  • 4 jaja ugotowane na twardo,
  • 5 dag czerstwej bułki,
  • 150 ml mleka,
  • 8 dag żółtego sera,
  • 8 dag cebuli,
  • tłuszcz do smażenie cebuli,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz do smaku,
  • tłuszcz do smażenia,

Przygotowanie:

  1. Jaja umyć, wybić do miksera, wlać mleko i wodę, następnie posolić, włączyć mikser na 30—40 sekund.
  2. Inny sposób – to wpierw wlać do naczynia mleko z wodą, wbić jaja, posolić i dokładnie roztrzepać trzepaczką, aż wszystkie grudki mąki będą rozbite, a na powierzchni ciasta pokażą się pęcherzyki powietrza.
  3. Ciasto rozrzedzić wodą do takiej gęstości, aby dało się rozlewać na patelni cienką warstwą.
  4. Patelnię rozgrzać, najpierw posmarować słoniną, wlewać cienką warstwę ciasta rozprowadzając równomiernie po całej patelni.
  5. Następnie smażyć, lekko rumieniąc.
  6. Usmażone naleśniki układać wreszcie na odwróconym do góry dnem talerzu.
  7. Cebulę obrać, opłukać, pokroić na drobną kostkę, usmażyć.
  8. Nadzienie:
    1. bułkę najpierw namoczyć w mleku z dodatkiem wody,
    2. później zemleć razem z jajami,
    3. następnie połączyć z cebulą, startym serem i posiekaną natką pietruszki,
    4. na koniec doprawić do smaku.
  9. Naleśniki z jajami na twardo rozłożyć, nałożyć nadzienie, zwinąć w rulon, usmażyć z obu stron lekko je rumieniąc.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

admin-tradycyjne-przepisy.pl

Share
Published by
admin-tradycyjne-przepisy.pl

Recent Posts

Dżem truskawkowo porzeczkowy

Na­peł­nia­jąc słoik na­szym dże­mem na­leży za­lać słoik przy­go­to­waną masą, moż­li­wie naj­go­ręt­szą, ale nie wrzącą.

2 lata ago

Pikantna sałatka owocowa

W sa­la­terce umie­ścić po­kro­joną w pa­ski sa­łatę rzym­ską, przy­kryć je ca­łymi li­śćmi sa­łaty. Do­dać owoce i mięso. 

3 lata ago

Rosół z makaronem

Jest więc pożywny i stanowi tradycyjne "niedzielne danie" w wielu rodzinach. Rosół jest również bardzo…

3 lata ago

Uszka Hamana Hamantaszen

Haman, inaczej Aman – postać biblijna ze Starego Testamentu, najwyższy urzędnik króla Persji, Achaszwerosza.

3 lata ago

Wareniki (вареники) – Ukraińskie pierogi

Ukraińskie pierogi z twarogiem (słodkie), również (pikantne) z nadzieniem serowo-ziemniaczanym (u nas to pierogi ruskie).

3 lata ago

Ciasto francuskie po francusku

Ciasto francuskie po francusku - warunkiem koniecznym do osiągnięcia pożądanego efektu końcowego jest użycie mąki…

3 lata ago