Dania główne

Naleśniki z jajami na twardo

Naleśniki z jajami na twardo

podawać polane na przykład ketchupem lub sosem pomidorowym oraz surówkami. Usmażony naleśnik powinien zaś być lekko zrumieniony, nie przypalony.


Składniki:

  • 20 dag mąki,
  • 20 ml mleka,
  • 200 ml wody,
  • 2 jaja,
  • 2—3 dag słoniny,
  • sól do smaku,

Nadzienie:

  • 4 jaja ugotowane na twardo,
  • 5 dag czerstwej bułki,
  • 150 ml mleka,
  • 8 dag żółtego sera,
  • 8 dag cebuli,
  • tłuszcz do smażenie cebuli,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz do smaku,
  • tłuszcz do smażenia,

Przygotowanie:

  1. Jaja umyć, wybić do miksera, wlać mleko i wodę, następnie posolić, włączyć mikser na 30—40 sekund.
  2. Inny sposób – to wpierw wlać do naczynia mleko z wodą, wbić jaja, posolić i dokładnie roztrzepać trzepaczką, aż wszystkie grudki mąki będą rozbite, a na powierzchni ciasta pokażą się pęcherzyki powietrza.
  3. Ciasto rozrzedzić wodą do takiej gęstości, aby dało się rozlewać na patelni cienką warstwą.
  4. Patelnię rozgrzać, najpierw posmarować słoniną, wlewać cienką warstwę ciasta rozprowadzając równomiernie po całej patelni.
  5. Następnie smażyć, lekko rumieniąc.
  6. Usmażone naleśniki układać wreszcie na odwróconym do góry dnem talerzu.
  7. Cebulę obrać, opłukać, pokroić na drobną kostkę, usmażyć.
  8. Nadzienie:
    1. bułkę najpierw namoczyć w mleku z dodatkiem wody,
    2. później zemleć razem z jajami,
    3. następnie połączyć z cebulą, startym serem i posiekaną natką pietruszki,
    4. na koniec doprawić do smaku.
  9. Naleśniki z jajami na twardo rozłożyć, nałożyć nadzienie, zwinąć w rulon, usmażyć z obu stron lekko je rumieniąc.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x