Zupy

Zupa ziemniaczana – kartoflanka

Zupa ziemniaczana – kartoflanka


Nic innego jak kartoflanka,
I tutaj kartoflanka znów jest,
Twoich i moich westchnień światem,
Znów w niej parę żegluje skwarek,
Ty znów łykasz je ze mną ukradkiem,
I jak dawniej jak dawniej nam smakuje,
Przyprawiona z umiarem acz pikantna,
Taka posilna taka przymilna,
Kartoflanka kochana kartoflanka.

[W.Młynarski.]

Porcja na trzy osoby

Składniki:

  • 0,5 kg ziemniaków (5 sztuk),
  • włoszczyzna, czyli:
    • 1 duża marchewka,
    • 1 pietruszka,
    • kawałek selera,
    • 1 cebula,
  • 1­ łyżka tłuszczu,
  • 1 łyżka mąki,
  • przyprawy,

Przygotowanie:

  1. Jarzynę umyć, oskrobać lub obrać, pokroić na kawałki.
  2. Można też ją zetrzeć na grubej tarce (będzie lepsza zupa).
  3. Gotujemy z dodatkiem 1,5 litra wody.
  4. Gdy jarzyna już się dogotowuje, dodajemy pokrojone w kostkę kartofle.
  5. Zupa ziemniaczana – kartoflanka – gotuje się przez cały czas pod przykryciem.
  6. Zupę należy przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. Można też dodać przyprawę do zup, jeżeli ktoś ma to dodaje świeży, albo suszony lubczyk.
  8. Gdy ziemniaki są już miękkie, przygotowujemy zasmażkę.
  9. Wiele osób lubi dodać sobie na talerz łyżkę masła, albo śmietany.
  10. Zdecydowanie poprawi to smak zupy.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

admin-tradycyjne-przepisy.pl

Share
Published by
admin-tradycyjne-przepisy.pl

Recent Posts

Dżem truskawkowo porzeczkowy

Na­peł­nia­jąc słoik na­szym dże­mem na­leży za­lać słoik przy­go­to­waną masą, moż­li­wie naj­go­ręt­szą, ale nie wrzącą.

2 lata ago

Pikantna sałatka owocowa

W sa­la­terce umie­ścić po­kro­joną w pa­ski sa­łatę rzym­ską, przy­kryć je ca­łymi li­śćmi sa­łaty. Do­dać owoce i mięso. 

2 lata ago

Rosół z makaronem

Jest więc pożywny i stanowi tradycyjne "niedzielne danie" w wielu rodzinach. Rosół jest również bardzo…

2 lata ago

Uszka Hamana Hamantaszen

Haman, inaczej Aman – postać biblijna ze Starego Testamentu, najwyższy urzędnik króla Persji, Achaszwerosza.

2 lata ago

Wareniki (вареники) – Ukraińskie pierogi

Ukraińskie pierogi z twarogiem (słodkie), również (pikantne) z nadzieniem serowo-ziemniaczanym (u nas to pierogi ruskie).

3 lata ago

Ciasto francuskie po francusku

Ciasto francuskie po francusku - warunkiem koniecznym do osiągnięcia pożądanego efektu końcowego jest użycie mąki…

3 lata ago