Zupy

Zupa grzybowa z grzybów suszonych

Zupa grzybowa z grzybów suszonych,

to wszakże potrawa, której doskonały smak  pamięta się długo. Jest bardziej wyrazisty, niż tej ugotowanej z grzybów świeżych. Warto podać ją z kruchymi paluszkami, pasztecikami, czy też uszkami z grzybów.


Składniki:

  • ½ kg mięsa z kością,
  • ¼ kg włoszczyzny,
  • 3 dag grzybów suszonych,
  • 1 ¼ wody,
  • sól, pieprz,
  • 1 łyżka siekanej zielonej pietruszki,

Przygotowanie:

  1. Wpierw grzyby umyć, zalać zimną wodą, namoczyć na 1 – 2 godzin, gotować z pokrojoną cebulą pod przykryciem.
  2. Kości i mięso opłukać, zalać wodą, osolić, następnie powoli gotować.
  3. Gdy mięso jest na wpół miękkie, włożyć oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę i gotować do miękkości.
  4. Przecedzić wywar i połączyć z odcedzonym wywarem grzybów.
  5. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, dodać siekaną zieleninę.
  6. Zupa grzybowa z grzybów suszonych gotowa.
  7. Podawać z pasztecikami, paluszkami kruchymi, ciastem lanym, kluseczkami francuskimi z grzybami, z uszkami z grzybów.

0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

admin-tradycyjne-przepisy.pl

Share
Published by
admin-tradycyjne-przepisy.pl

Recent Posts

Dżem truskawkowo porzeczkowy

Na­peł­nia­jąc słoik na­szym dże­mem na­leży za­lać słoik przy­go­to­waną masą, moż­li­wie naj­go­ręt­szą, ale nie wrzącą.

3 lata ago

Pikantna sałatka owocowa

W sa­la­terce umie­ścić po­kro­joną w pa­ski sa­łatę rzym­ską, przy­kryć je ca­łymi li­śćmi sa­łaty. Do­dać owoce i mięso. 

3 lata ago

Rosół z makaronem

Jest więc pożywny i stanowi tradycyjne "niedzielne danie" w wielu rodzinach. Rosół jest również bardzo…

3 lata ago

Uszka Hamana Hamantaszen

Haman, inaczej Aman – postać biblijna ze Starego Testamentu, najwyższy urzędnik króla Persji, Achaszwerosza.

3 lata ago

Wareniki (вареники) – Ukraińskie pierogi

Ukraińskie pierogi z twarogiem (słodkie), również (pikantne) z nadzieniem serowo-ziemniaczanym (u nas to pierogi ruskie).

3 lata ago

Ciasto francuskie po francusku

Ciasto francuskie po francusku - warunkiem koniecznym do osiągnięcia pożądanego efektu końcowego jest użycie mąki…

3 lata ago