Kompot surówkowy w syropie.
Kompoty są przyrządzone z dodatkiem cukru i przypraw, np. goździków. Przyrządza się go między innymi na przykład z jabłek, wiśni, porzeczek, czereśni, truskawek, gruszek i rabarbaru. Należą też do kategorii przetworów domowych.
Surówkowy z jabłek.
Składniki:
- 40 dag jabłek,
- 8 dag cukru,
- 1 l wody,
- skórka z cytryny,
- 1 – 2 goździków,
- kwasek cytrynowy,
Przygotowanie:
- Wpierw ugotować syrop z wody i cukru z dodatkiem przypraw, ostudzić, zakwasić kwaskiem cytrynowym.
- Później jabłka starannie umyć, podzielić na ćwiartki, oczyścić z gniazd nasiennych, poszatkować w poprzeczne plastry średniej grubości.
- Na koniec zalać ostudzonym syropem na 1 godziny przed podaniem.
Kompot z gruszek.
Kompot surówkowy z gruszek.
Składniki:
- 40 dag gruszek,
- 6 dag cukru,
- wanilia,
- 1 l wody,
- kwasek cytrynowy lub sok z żurawin,
Przygotowanie:
- Przyrządzić według przepisu – Kompot surówkowy z jabłek.
Surówkowy z malin lub truskawek (mrożonych).
Surówkowy z malin lub truskawek (mrożonych)
Składniki:
- 40 dag mrożonych owoców,
- 8 dag cukru,
- 1 l wody,
Przygotowanie:
- Ugotować syrop z wody i cukru, następnie schłodzić.
- Mrożone owoce ułożyć na salaterce i zalać syropem.
- Truskawki, jeśli zachodzi potrzeba, można też przed przyrządzeniem opłukać.
Surówkowy ze śliwek.
Kompot surówkowy ze śliwek
Składniki:
- 40 dag śliwek,
- 10 -12 dag cukru,
- 1 l wody,
- cynamon lub skórka cytrynowa albo pomarańczowa,
- kwasek cytrynowy,
Przygotowanie:
- Przyrządzić według przepisu Kompot surówkowy z jabłek.
Kompot z suszu.
Kompot z suszu
Składniki:
- 5 dag jabłek,
- 5 dag moreli,
- 8 – 10 dag cukru,
- 5 dag gruszek,
- 5 dag brzoskwiń,
- 1 l wody,
- skórka z cytryny,
- kwasek cytrynowy lub cytryna,
Przygotowanie:
- Owoce umyć dokładnie w letniej wodzie, najpierw zalać przegotowaną wodą letnią wodą na 24 godziny, na drugi dzień odcedzić.
- Następnie z cukru, skórki cytrynowej i wody, w której owoce się moczyły, ugotować syrop, dolewając, o ile potrzeba, wody.
- Całe lub rozdrobnione owoce ułożyć więc na salaterce i zalać syropem.
Kompot mieszany.
Kompot surówkowy – mieszany
Składniki:
- 20 dag poziomek,
- 10 dag truskawek,
- 10 dag renklod,
- 1 l wody,
- 10 dag cukru,
- 1 kieliszek wina (zalecane),
Przygotowanie:
- Ugotować wpierw syrop z cukru i wody, po ostudzeniu wlać wino.
- Przebrać poziomki i truskawki, opłukać na cedzaku, osączyć.
- Truskawki i renklody następnie podzielić na ćwiartki.
- Owoce ułożyć na koniec w szklanej kompotierce i zalać zimnym syropem.
Kliknij i głosuj na artykuł