Categories: PRZEPISYZupy

Zupa z suszonych grzybów (grzybowa)

Zupa grzybowa z suszonych grzybów


Składniki:

  • 5 dkg suszonych grzybów,
  • ½ porcji włoszczyzny,
  • 1 cebula,
  • 4 dkg masła,
  • sól, pieprz ziarnisty.

Przygotowanie:

Suszarka do grzybów.
  1. Umyte grzyby namoczyć w letniej, przegotowanej wodzie, a gdy napęcznieją,
    ugotować je w tej samej wodzie pod przykryciem z dodatkiem cebuli i kilku ziarenek pieprzu.
  2. Oddzielnie ugotować wywar z włoszczyzny, pokrajanej na mniejsze części.
  3. Odcedzić włoszczyznę, a do wywaru dodać odcedzony wywar z grzybów.
  4. Zupę przyprawić do smaku solą, przed podaniem dołożyć masło.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

admin

Recent Posts

Dżem truskawkowo porzeczkowy

Na­peł­nia­jąc słoik na­szym dże­mem na­leży za­lać słoik przy­go­to­waną masą, moż­li­wie naj­go­ręt­szą, ale nie wrzącą.

2 lata ago

Pikantna sałatka owocowa

W sa­la­terce umie­ścić po­kro­joną w pa­ski sa­łatę rzym­ską, przy­kryć je ca­łymi li­śćmi sa­łaty. Do­dać owoce i mięso. 

2 lata ago

Rosół z makaronem

Jest więc pożywny i stanowi tradycyjne "niedzielne danie" w wielu rodzinach. Rosół jest również bardzo…

2 lata ago

Uszka Hamana Hamantaszen

Haman, inaczej Aman – postać biblijna ze Starego Testamentu, najwyższy urzędnik króla Persji, Achaszwerosza.

2 lata ago

Wareniki (вареники) – Ukraińskie pierogi

Ukraińskie pierogi z twarogiem (słodkie), również (pikantne) z nadzieniem serowo-ziemniaczanym (u nas to pierogi ruskie).

3 lata ago

Ciasto francuskie po francusku

Ciasto francuskie po francusku - warunkiem koniecznym do osiągnięcia pożądanego efektu końcowego jest użycie mąki…

3 lata ago