Befsztyki wołowe

to mięso smażone, podawana z ziemniaczkami, najlepiej też zrumienionymi na tłuszczu. Wysmażony befsztyk jest polecany w niektórych dietach, bo w 100 g zawiera tylko 130 kcal i 5 g tłuszczu.


Składniki:

  • 70 dag mięsa bez kości,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 4 dag masła,
  • 10 dag chrzanu,
  • 5 dag cebuli,
  • sól, pieprz,

Przygotowanie:

  1. Befsztyki można zrobić z polędwicy, ze zrazówki lub z krzyżówki. Głównym warunkiem powodzenia przy przyrządzaniu befsztyku jest smażenie go na bardzo silnym ogniu, w małej ilości tłuszczu z cebulą.
  2. Mięso po wyżyłowaniu pokroić w poprzek na spore kawałki, lekko rozbić i posolić.
  3. Na rozpaloną patelnię wrzucić kawałek masła, a gdy się zrumieni kłaść mięso. Po podsmażeniu z jednej strony przewracać befsztyki nożem, posolić z wierzchu, położyć kawałek świeżego masła.
  4. Gdy mięso zrumieni się z drugiej strony, wyłożyć wprost na dobrze rozgrzane talerze.
  5. Befsztyki wołowe podawać z podsmażonymi ziemniakami, oraz ze struganym chrzanem, po wierzchu polać sosem powstałym w czasie smażenia.
  6. Bardzo smaczną przyprawą do befsztyków jest sos zwany „a la maitre d’hotel”.
  7. Ziemniaki do befsztyku należy po obraniu sparzyć, pokroić w talarki, włożyć do rondelka z podrumienionym masłem, szczelnie przykryć i smażyć na wolnym ogniu często potrząsając. Powinny być gotowe po 10 minutach.

0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

admin-tradycyjne-przepisy.pl

Recent Posts

Dżem truskawkowo porzeczkowy

Na­peł­nia­jąc słoik na­szym dże­mem na­leży za­lać słoik przy­go­to­waną masą, moż­li­wie naj­go­ręt­szą, ale nie wrzącą.

3 lata ago

Pikantna sałatka owocowa

W sa­la­terce umie­ścić po­kro­joną w pa­ski sa­łatę rzym­ską, przy­kryć je ca­łymi li­śćmi sa­łaty. Do­dać owoce i mięso. 

3 lata ago

Rosół z makaronem

Jest więc pożywny i stanowi tradycyjne "niedzielne danie" w wielu rodzinach. Rosół jest również bardzo…

3 lata ago

Uszka Hamana Hamantaszen

Haman, inaczej Aman – postać biblijna ze Starego Testamentu, najwyższy urzędnik króla Persji, Achaszwerosza.

3 lata ago

Wareniki (вареники) – Ukraińskie pierogi

Ukraińskie pierogi z twarogiem (słodkie), również (pikantne) z nadzieniem serowo-ziemniaczanym (u nas to pierogi ruskie).

3 lata ago

Ciasto francuskie po francusku

Ciasto francuskie po francusku - warunkiem koniecznym do osiągnięcia pożądanego efektu końcowego jest użycie mąki…

3 lata ago