Napoje alkoholowe

Nalewka na owocach świeżych

Nalewka na świeżych owocach

Składniki:

  • 1 kg owoców,
  • 1 l spirytusu 96%,
  • ½ l wódki czystej 45%,
  • 1 kg cukru,

Przygotowanie:

  1. Świeże owoce (np. wiśnie, maliny, czarne porzeczki, poziomki, śliwki, dereń, morele) wsypać do dużej butli szklanej, zalać spirytusem i wódką, zakorkować.
  2. Wiśnie w połowie wydrylować.
  3. Macerować przez 4 – 6 tygodni (maliny i poziomki 2 – 3 tygodnie), co kilka dni wstrząsając butlą.
  4. Po tym czasie zlać płyn znad owoców do innego naczynia (przecedzić przez lejek z watą).
  5. Pozostałe owoce rozgnieść nie gniotąc pestek, zasypać je cukrem i wymieszać potrząsając butlą.
  6. Pozostawić w ciepłym pomieszczeniu (można postawić w słońcu) na 2 – 3 tygodnie do rozpuszczenia cukru, co kilka dni mieszać wstrząsając butlą.
  7. Wytworzony syrop odsączyć przez lejek z watą do innego naczynia.
  8. Tak otrzymanym syropem doprawić do smaku płyn zlany poprzednio znad owoców i pozostawić go do sklarowania.
  9. Resztę syropu zlać jako smaczny, niskoprocentowy likier przydatny do nasączania tortów, lub do lodów.
  10. Pozostałe owoce można jeszcze zalać wódką (45%) i otrzymać nalewkę gorszego gatunku.
  11. Sklarowaną wódkę przelać przez lejek z watą do butelek, w których będzie przechowywana.
  12. Nalewka na owocach zyskuje na smaku przez dłuższe stanie.

0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

admin-tradycyjne-przepisy.pl

Recent Posts

Dżem truskawkowo porzeczkowy

Na­peł­nia­jąc słoik na­szym dże­mem na­leży za­lać słoik przy­go­to­waną masą, moż­li­wie naj­go­ręt­szą, ale nie wrzącą.

3 lata ago

Pikantna sałatka owocowa

W sa­la­terce umie­ścić po­kro­joną w pa­ski sa­łatę rzym­ską, przy­kryć je ca­łymi li­śćmi sa­łaty. Do­dać owoce i mięso. 

3 lata ago

Rosół z makaronem

Jest więc pożywny i stanowi tradycyjne "niedzielne danie" w wielu rodzinach. Rosół jest również bardzo…

3 lata ago

Uszka Hamana Hamantaszen

Haman, inaczej Aman – postać biblijna ze Starego Testamentu, najwyższy urzędnik króla Persji, Achaszwerosza.

3 lata ago

Wareniki (вареники) – Ukraińskie pierogi

Ukraińskie pierogi z twarogiem (słodkie), również (pikantne) z nadzieniem serowo-ziemniaczanym (u nas to pierogi ruskie).

3 lata ago

Ciasto francuskie po francusku

Ciasto francuskie po francusku - warunkiem koniecznym do osiągnięcia pożądanego efektu końcowego jest użycie mąki…

3 lata ago