Likier kawowy

Likier kawowy


Składniki:

  • 10 dag drobno zmielonej, świeżo palonej kawy, 
  • ¾ l spirytusu 95%, 
  • ¼ laski wanilii, 
  • ¾ kg cukru, 
  • ½ l wody, 
  • 2 łyżki mleka, 
likier-kawowy
Likier kawowy

Przygotowanie:

  1. Zmieloną kawę i drobno posiekaną wanilię najpierw zalać w szklanym naczyniu spirytusem, szczelnie zakorkować i macerować przez tydzień. 
  2. Codziennie należy wstrząsać naczyniem. 
  3. Po tygodniu zlać płyn znad osadu, do innego naczynia sącząc go przez lejek z bibułą lub watą. 
  4. Pozostały osad zalać niewielką ilością wody przygotowanej też do naszego likieru, według podanej powyżej specyfikacji, wstrząsnąć naczyniem i pozostawić go w spokoju do zdekantowania osadu. 
  5. Gdy osad opadnie zlać z niego płyn poprzez lejek z watą do naczynia z poprzednio odlanym już ekstraktem spirytusowym. 
  6. Powtórzyć wymywanie osadu wodą. 
  7. Resztę wody zagrzać i rozpuścić w niej cukier. 
  8. Roztwór cukru i ekstrakt kawowy wymieszać, następnie wlać do niego dwie łyżki wrzącego mleka, wstrząsnąć i pozostawić na tydzień w spokoju do sklarowania. 
  9. Klarowny płyn znad wytrąconego przez mleko osadu zlać przez lejek z watą do butelek, w których likier ma być przechowywany. 
  10. Likier kawowy zyskuje na smaku przez dłuższe stanie. 

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x