Desery i napojePRZEPISYŚwiąteczne i karnawałoweWyroby cukiernicze

Sosy słodkie

Sosy słodkie



Sos ponczowy

Składniki:

  • 4 dag masła,
  • 3 dag mąki,
  • 5 dag cukru,
  • ¼ l wina białego,
  • 1 kieliszek rumu,
  • 1 cytryna,

Przygotowanie:

  1. Surowe masło rozetrzeć z mąką, rozprowadzić białym winem, zagotować mieszając, dodać otartą skórkę i sok z cytryny.
  2. Przyprawić do smaku cukrem i rumem.
  3. Sos podaje się do budyniów.

Sosy słodkie – sos kawowy.

  1. Przyrządzić według przepisu „Sos waniliowy zaparzany”.
  2. Zamiast wanilii dodać 2 dkg palonej, zmielonej i zaparzonej kawy.
  3. Napar musi być mocny.
  4. Dodawać napar do sosu w czasie ubijania na parze.

Sos waniliowy zaparzany. 

Składniki:

  • 3 – 4 żółtka lub 2 całe jaja,
  • 6 dag cukru,
  • ¼ mleka lub śmietanki,
  • wanilia w proszku lub ¼ laski wanilii,

krem-waniliowy-domowy

Przygotowanie:

    1. Najpierw mleko zagotować.
    2. Żółtka utrzeć z cukrem, potem dolewać stopniowo wrzące mleko, ciągle mieszać, uważając, aby sos się nie „zwarzył”.
    3. Sos razem z naczyniem wstawić do drugiego naczynia z gorącą wodą, ubijać na parze, aż zgęstnieje, dodać wanilie, schłodzić w zimnej wodzie.
    4. W czasie chłodzenia sos często mieszać.
    5. Sos ten można przyrządzić oszczędniej, dodając tylko 2 żółtka i ½ dkg mąki ziemniaczanej, którą wpierw zagotować z mlekiem.
    6. W czasie chłodzenia do sosu dodać też 2 dag masła.

Sos poziomkowy (witaminowy)

Składniki:

  • 10 – 15 dag poziomek lub truskawek,
  • 2 surowe żółtka,
  • 5 – 6 dag cukru,
  • ¼ l mleka lub śmietanki,
  • 1 dag mąki ziemniaczanej,

poziomki-krzak-owoce

Przygotowanie:

  1. Poziomki lub truskawki opłukać, wpierw obrać z szypułek, przetrzeć przez gęste sito.
  2. Połowę mleka rozmieszać z mąką ziemniaczaną, połączyć zresztą gorącego mleka, mieszając zagotować.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem, później dodając po trochu mleka, ciągle ucierać, na końcu zmieszać z utartymi poziomkami.
  4. Naczynia z sosem włożyć tymczasem do zimnej wody.
  5. W czasie chłodzenia sos mieszać.
  6. Można też dodać 3 – 4 łyżki śmietanki lub gęstej, świeżej śmietany.

Sos kakaowy lub czekoladowy.

czekolada-kakao
  1. Przyrządzić zgodnie według przepisu „Sos waniliowy” dodając 2 dag kakao, które należy wcześniej zagotować z mlekiem.
  2. Można też zamiast kakao dodać 5 dag czekolady.

Sosy słodkie – sos z jabłek

Składniki:

jablka-na-bialym-tle

  • 20 dag kwaśnych jabłek,
  • 1 dag mąki ziemniaczanej,
  • 6 – 8 dag cukru,
  • skórka cytrynowa,
  • 1 kieliszek wina,

Przygotowanie:

  1. Umyte, pokrojone jabłka zalać wodą, najpierw ugotować, przetrzeć, dodać do smaku cukier, skórkę cytrynową, mąkę ziemniaczaną (zmieszaną z 2 – 3 łyżkami wody), wino, zagotować.
  2. Można także sos przyrządzić również bez wina.

Sos porzeczkowo – malinowy

Składniki:

  • 15 dag porzeczek,
  • 10 dag malin,
  • 6 – 8 dag cukru,
  • ⅛ l śmietanki,
  • 1 dag mąki ziemniaczanej,

 porzeczki-maliny

Przygotowanie:

  1. Porzeczki i maliny przebrać, opłukać, najpierw zalać niedużą ilością wrzącej wody, zagotować.
  2. Przetrzeć przez gęste sito.
  3. Część płynu ostudzić, zmieszać z mąką ziemniaczana, połączyć zresztą płynu, dodać cukier, zagotować, wymieszać ze śmietaną.
  4. Można połączyć z żółtkiem.

Sos z marmolady agrestowej.

Składniki:

  • 20 dag agrestu,
  • 1 dag mąki ziemniaczanej,
  • 6 – 8 dag cukru,
  • 1 kieliszek wina owocowego,
agrest
Agrest.

Przygotowanie:

  1. Agrest opłukać, zalać niedużą ilością wrzącej wody, wpierw ugotować, przetrzeć, dodać mąkę ziemniaczaną (rozmieszaną w 3 łyżkach wody), do smaku cukier, wino, zagotować.
  2. Można także połączyć ten sos z żółtkiem.

Sosy słodkie – sos morelowy.

Składniki:

  • 6 dag suszonych moreli lub
    10–15dkg marmolady morelowej,
  • 1 dag mąki ziemniaczanej,
  • ⅛ l śmietanki,
  • cukier,
morelowa-galaretka
Marmolada morelowa.

Przygotowanie:

  1. Morele suszone opłukać, najpierw namoczyć na kilka godzin, ugotować w tej samej wodzie.
  2. Przetrzeć, zmieszać z mąką ziemniaczaną, potem dodać do smaku cukier i śmietanę, zagotować.
  3. Oprócz cukru można dodać wino owocowe lub w końcu przyrządzić sos z samych moreli.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x