Napoje alkoholowePRZEPISYŚwiąteczne i karnawałowe

Wódka przepis

Wódka przepis – w przeciwieństwie do nalewek te przygotowane są naprędce


Pomarańczówka lub cytrynówka

Składniki:

  • skórka z połowy pomarańczy lub cytryny, 
  • 1 l wódki czystej (40 – 45%), 
  • 2 łyżeczki cukru, 

Przygotowanie:

  1. Obraną i pokrajaną w bardzo cienkie paseczki skórkę z pomarańczy lub cytryny zalać wódką, dodać cukier, rozpuścić przez wstrząsanie naczyniem. 
  2. Wódkę należy pozostawić na 3 – 4 dni, następnie przesączyć przez lejek z watą, lub sączkiem z bibuły filtracyjnej. 
  3. Przezroczystą wódkę zlać do czystych butelek. 

Porterówka wódka przepis

Składniki:

  • ½ l  porteru,
  • ½ l ciemnego piwa, 
  • ¾ l spirytusu (96%), 
  • 2 łyżeczki cukru, 

Przygotowanie:

  1. Najpierw piwo zmieszać z porterem i rozpuścić w nim cukier. 
  2. Do tej mieszaniny (ale nie odwrotnie) powoli wlać spirytus, mieszając. Roztwór podczas mieszania może się trochę rozgrzać. 
  3. Pozostawić wódkę na 3 -4 dni, aż wytworzony osad opadnie na dno. 
  4. Później przelać wódkę do innej butelki przez lejek z sączkiem (watą). 
  5. Przy tym nasza wódka przez dłuższe stanie zyskuje na smaku. 

Przepalanka (karmelówka)

Składniki:

  • ½ l spirytusu (96%), 
  • ½ l wody, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, 
  • sól, 

Przygotowanie:

  1. Wpierw cukier należy silnie zrumienić na karmel. 
  2. Następnie wodę zagotować, rozpuścić w niej karmel i cukier waniliowy, dodać szczyptę soli, ostudzić, zmieszać ze spirytusem. 
  3. Przepalankę pozostawić na co najmniej 3 dni do przetrawienia się składników i uzyskania odpowiedniego smaku. 

Kminkówka wódka przepis

Składniki:

  • ½ l spirytusu (96%), 
  • ¼ l wody, 
  • ¼ kg cukru, 
  • 1 kopiasta łyżka świeżego, zielonego kminku,

Przygotowanie:

  1. Niezupełnie dojrzałe nasiona kminku wpierw opłukać, osączyć na sicie. 
  2. Wodę zagotować z cukrem, następnie ochłodzić, wymieszać ze spirytusem, wlać do słoja, wsypać nasiona kminku. 
  3. Słoik zamknąć szczelną pokrywką i pozostawić na 5 – 6 dni do wyekstrahowania nasion. 
  4. Po tym okresie zlać wódkę do butelek, przesączając ją przez lejek z watą lub sączkiem. 
  5. Nasza wódka powinna mieć ładny zielonkawy kolor. 
  6. Innym sposobem przygotowania tej wódki jest przyrządzenie jej z olejku kminkowego. 
  7. Wtedy po zagotowaniu wody z cukrem, roztwór należy schłodzić, na koniec zmieszać ze spirytusem, olejkiem i przefiltrować. 
  8. Gotową kminkówkę pozostawić na 2 dni do przygryzienia smaków. 

Print Friendly, PDF & Email
5 1 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 2 Average: 5]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x