Dania główneDietyObiadPRZEPISYŚwiąteczne i karnawałowe

Pstrąg pieczony z ziemniakami

Pstrąg pieczony z ziemniakami



Składniki:

  • 75 dag ziemniaków, 
  • 4 małe pstrągi (po 30 dag każdy), oprawione
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, 
  • gałązki świeżego estragonu,
  • 1 pomarańcza, 1 cytryna pokrojone w półplastry, 
  • ¼ szklanki soku pomarańczowego, 
  • 1 obrany ogórek, 
  • 18 dag jogurtu o małej zawartości tłuszczu, 
  • 2 łyżki posiekanej mięty, 
  • 10 dag rukwi wodnej, 
  • pieprz, sól,

Przygotowanie:

  1. Najpierw rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C. 
  2. Ziemniaki doprowadź do wrzenia i później gotuj na małym ogniu przez 5 minut. 
  3. Następnie po odcedzeniu wrzuć z powrotem do garnka, spryskaj je oliwą i wstrząśnij. 
  4. Ułóż je na blasze. piec przez około 25 minut, obracając je kilka razy, aż zmiękną. 
  5. Tymczasem natrzyj ryby w środku estragonem, pieprzem i solą. 
  6. Z folii aluminiowej wytnij 4 kwadraty o wielkości 30×30 cm. 
  7. Połowę owoców ułóż na folii, połóż na nich pstrągi a na wierzchu resztę owoców. 
  8. Polej wszystko sokiem pomarańczowym, ułóż je na drugiej blasze i piecz przez 20 minut. 
  9. Sos jogurtowy:
    1. Na tarce o małych oczkach zetrzyj ogórek, odciśnij z niego wodę. 
    2. Potem ogórek wymieszaj z jogurtem i miętą. 
  10. Na czterech talerzach ułóż ryby, dodatkowo pieczone ziemniaki, udekoruj wszystko plastrami owoców, rukwią i dodaj sos jogurtowy. 
  11. Pstrąg pieczony z ziemniakami gotowy, a rukiew wodna na pewno doda tej naszej potrawie świeży posmak. 

 


Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x