Pstrąg pieczony z ziemniakami
Pstrąg pieczony z ziemniakami
Składniki:
- 75 dag ziemniaków,
- 4 małe pstrągi (po 30 dag każdy), oprawione,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- gałązki świeżego estragonu,
- 1 pomarańcza, 1 cytryna pokrojone w półplastry,
- ¼ szklanki soku pomarańczowego,
- 1 obrany ogórek,
- 18 dag jogurtu o małej zawartości tłuszczu,
- 2 łyżki posiekanej mięty,
- 10 dag rukwi wodnej,
- pieprz, sól,
Przygotowanie:
- Najpierw rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
- Ziemniaki doprowadź do wrzenia i później gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
- Następnie po odcedzeniu wrzuć z powrotem do garnka, spryskaj je oliwą i wstrząśnij.
- Ułóż je na blasze. piec przez około 25 minut, obracając je kilka razy, aż zmiękną.
- Tymczasem natrzyj ryby w środku estragonem, pieprzem i solą.
- Z folii aluminiowej wytnij 4 kwadraty o wielkości 30×30 cm.
- Połowę owoców ułóż na folii, połóż na nich pstrągi a na wierzchu resztę owoców.
- Polej wszystko sokiem pomarańczowym, ułóż je na drugiej blasze i piecz przez 20 minut.
- Sos jogurtowy:
- Na tarce o małych oczkach zetrzyj ogórek, odciśnij z niego wodę.
- Potem ogórek wymieszaj z jogurtem i miętą.
- Na czterech talerzach ułóż ryby, dodatkowo pieczone ziemniaki, udekoruj wszystko plastrami owoców, rukwią i dodaj sos jogurtowy.
- Pstrąg pieczony z ziemniakami gotowy, a rukiew wodna na pewno doda tej naszej potrawie świeży posmak.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]