Ocet jabłkowy przepis – z obierzyn i odpadów z jabłek.
– przepis staropolski. Opłukać, obrać, odłożyć obierzyny i łuskwinę wraz z przylegającymi częściami, które przy obieraniu jabłek się odrzuca. Części te włożyć do słoja, zalać ciepłą wodą, dodając jej tyle, aby przykryła obierzyny, dodać cukier.
Składniki:
Przygotowanie:
Napełniając słoik naszym dżemem należy zalać słoik przygotowaną masą, możliwie najgorętszą, ale nie wrzącą.
W salaterce umieścić pokrojoną w paski sałatę rzymską, przykryć je całymi liśćmi sałaty. Dodać owoce i mięso.
Jest więc pożywny i stanowi tradycyjne "niedzielne danie" w wielu rodzinach. Rosół jest również bardzo…
Haman, inaczej Aman – postać biblijna ze Starego Testamentu, najwyższy urzędnik króla Persji, Achaszwerosza.
Ukraińskie pierogi z twarogiem (słodkie), również (pikantne) z nadzieniem serowo-ziemniaczanym (u nas to pierogi ruskie).
Ciasto francuskie po francusku - warunkiem koniecznym do osiągnięcia pożądanego efektu końcowego jest użycie mąki…