Mięso - potrawy

Pieczeń z baraniny duszona z pomidorami

Pieczeń z baraniny (barania) duszona z pomidorami


Składniki:

  • 80 dag mięsa bez kości (z udźca),
  • 30 dag pomidorów,
  • sól, cukier, pieprz,
  • 10 dag cebuli,
  • ocet,
  • ⅛ l śmietany,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 4 dag mąki,

zaprawa z warzyw:

  • 5 dag cebuli,
  • 5 dag marchwi,
  • 3 dag oleju,
  • 5 dag pietruszki,
  • 5 dag selera,
  • 1 liść bobkowy,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • 1 dag cukru,

Przygotowanie:

  1. Na dobę przed pieczeniem mięso opłukać, odcisnąć z wody, obrać z powięzi i nadmiaru łoju.
  2. Przyrządzić zaprawę z warzyw:
    1. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, poszatkować w cienkie talarki, skropić olejem,
      dodać cukier i zmiażdżone przyprawy i wyrabiać ręką tak długo, aż warzywa wydzielą sok.
    2. Zaprawą tą natrzeć i obłożyć mięso w misce i wynieść na kilka lub kilkanaście godzin
      do chłodnego, ciemnego pomieszczenia o temperaturze nie wyższej niż +7°C.
  3. Przed pieczeniem zebrać z mięsa przyprawy i warzywa, osolić, oprószyć mąką,
    zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.
  4. Przełożyć do rondla, podlać ⅛ l wody, dusić pod przykryciem do miękkości.
  5. W połowie duszenia włożyć opłukane i pokrojone w talarki pieczeń z baraniny.
  6. Dusić razem.
  7. Gdy mięso jest miękkie, przetrzeć sos, oprószyć mąką, przyprawić do smaku solą, cukrem, octem i zagotować.
  8. Połączyć ze śmietaną.
  9. Mięso wyjąć, pokroić w skośne plastry w poprzek włókien, ułożyć na długim półmisku, oblać z wierzchu sosem.
  10. Pieczeń z baraniny podawać z kluskami kładzionymi, makaronem, ryżem, ziemniakami, gotowaną jarzyną.

0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

admin-tradycyjne-przepisy.pl

Share
Published by
admin-tradycyjne-przepisy.pl

Recent Posts

Dżem truskawkowo porzeczkowy

Na­peł­nia­jąc słoik na­szym dże­mem na­leży za­lać słoik przy­go­to­waną masą, moż­li­wie naj­go­ręt­szą, ale nie wrzącą.

3 lata ago

Pikantna sałatka owocowa

W sa­la­terce umie­ścić po­kro­joną w pa­ski sa­łatę rzym­ską, przy­kryć je ca­łymi li­śćmi sa­łaty. Do­dać owoce i mięso. 

3 lata ago

Rosół z makaronem

Jest więc pożywny i stanowi tradycyjne "niedzielne danie" w wielu rodzinach. Rosół jest również bardzo…

3 lata ago

Uszka Hamana Hamantaszen

Haman, inaczej Aman – postać biblijna ze Starego Testamentu, najwyższy urzędnik króla Persji, Achaszwerosza.

3 lata ago

Wareniki (вареники) – Ukraińskie pierogi

Ukraińskie pierogi z twarogiem (słodkie), również (pikantne) z nadzieniem serowo-ziemniaczanym (u nas to pierogi ruskie).

3 lata ago

Ciasto francuskie po francusku

Ciasto francuskie po francusku - warunkiem koniecznym do osiągnięcia pożądanego efektu końcowego jest użycie mąki…

3 lata ago