Pierogi z serem lub powidłami – domowe.

Wszelako czym skorupka za młodu nasiąknie… Najlepiej nauczyć się klejenia domowych pierogów za młodu, oczywiście od swojej babci. Wiadomo zresztą, babcia zawsze robi najlepsze pierogi!


Pyszne pierogi.

Składniki:

ciasto:

  • 35 dag mąki,
  • 1 jajko,
  • sól,

nadzienie:

  • 40 dag sera (twaróg),
  • wanilia,
  • 1 żółtko,
  • sól, cukier,
  • 2 – 3 dag masła do polania,
  • ¼ l śmietany,
  • 6 dag cukru – pudru do śmietany,

Przygotowanie:

  1. Najpierw nastawić wodę w płaskim, dużym rondlu, osolić.
  2. Mąkę przesiać na stolnicy, następnie wbić jajko, posolić, dodać wodę, zagnieść wolne ciasto.
  3. Starannie wyrobić, podzielić na części, przykryć ściereczką, aby nie obsychało.
  4. Ser przetrzeć przez sito albo przemielić w maszynce (można kupić mielony), dodać 1 – 2 żółtka, szczyptę soli, wanilię, cukier do smaku (można dać 2 – 3  dkg rodzynek), utrzeć starannie.
  5. Każdą część ciasta wałkować niezbyt grubo.
  6. Wykrawać foremką krążki, nakładać na środek nadzienie (gęste), krążki składać na pół.
  7. Zlepiać dokładnie brzegi pierożków.
  8. Wrzucać na osoloną, wrzącą wodę, zamieszać łyżką, przykryć.
  9. Gdy podpłyną, odkryć, gotować 2 – 3 minuty.
  10. Wybierać łyżką cedzakową na cedzak, przelać gorącą wodą, osączyć.
  11. Podawać z ubitą z cukrem śmietaną.
  12. Zamiast sera można wziąć gęste powidło (40 dag), które nakładamy łyżeczką na krążki ciasta.
  13. Dalej pierogi z powidłami robić jak opisano wyżej.
  14. Podając jako deser przyrządzić w mniejszej ilości.

0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

admin-tradycyjne-przepisy.pl

Recent Posts

Dżem truskawkowo porzeczkowy

Na­peł­nia­jąc słoik na­szym dże­mem na­leży za­lać słoik przy­go­to­waną masą, moż­li­wie naj­go­ręt­szą, ale nie wrzącą.

3 lata ago

Pikantna sałatka owocowa

W sa­la­terce umie­ścić po­kro­joną w pa­ski sa­łatę rzym­ską, przy­kryć je ca­łymi li­śćmi sa­łaty. Do­dać owoce i mięso. 

3 lata ago

Rosół z makaronem

Jest więc pożywny i stanowi tradycyjne "niedzielne danie" w wielu rodzinach. Rosół jest również bardzo…

3 lata ago

Uszka Hamana Hamantaszen

Haman, inaczej Aman – postać biblijna ze Starego Testamentu, najwyższy urzędnik króla Persji, Achaszwerosza.

3 lata ago

Wareniki (вареники) – Ukraińskie pierogi

Ukraińskie pierogi z twarogiem (słodkie), również (pikantne) z nadzieniem serowo-ziemniaczanym (u nas to pierogi ruskie).

3 lata ago

Ciasto francuskie po francusku

Ciasto francuskie po francusku - warunkiem koniecznym do osiągnięcia pożądanego efektu końcowego jest użycie mąki…

3 lata ago