Zupa solferino,

na bazie rosołu, z dodatkiem przetartych ziemniaków. Uzupełniamy zielonym groszkiem oraz śmietanę z rozkłóconymi żółtkami jaj. Serwuje się ją z groszkiem ptysiowym. Przepis pochodzi z Lombardii.


Składniki:

  • ¼ kg włoszczyzny,
  • 30 dkg ziemniaków,
  • 1 ¾ litra wody,
  • 30 dkg pomidorów,
  • 20 dkg fasolki szparagowej,
  • 4 dkg tłuszczu,
  • 3 dkg mąki,
  • sól, pieprz,

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą, osolić, ugotować wywar.
  2. Fasolkę szparagową opłukać, obrać z włókien, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
  3. Ziemniaki umyć, obrać cienko, opłukać, pokroić w kostkę, ugotować na odcedzonym wywarze.
  4. Podprawić jasnozłotą zasmażką, zagotować, dodać sól i pieprz.
  5. Dodać przetarte pomidory ugotowane lub surowe, włożyć fasolkę szparagową pokrojoną w skośne kawałki o długości ok. 1 ½ cm.

Zupa solferino może być przyrządzona na wywarze z kości.

0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

admin

Recent Posts

Dżem truskawkowo porzeczkowy

Na­peł­nia­jąc słoik na­szym dże­mem na­leży za­lać słoik przy­go­to­waną masą, moż­li­wie naj­go­ręt­szą, ale nie wrzącą.

3 lata ago

Pikantna sałatka owocowa

W sa­la­terce umie­ścić po­kro­joną w pa­ski sa­łatę rzym­ską, przy­kryć je ca­łymi li­śćmi sa­łaty. Do­dać owoce i mięso. 

3 lata ago

Rosół z makaronem

Jest więc pożywny i stanowi tradycyjne "niedzielne danie" w wielu rodzinach. Rosół jest również bardzo…

3 lata ago

Uszka Hamana Hamantaszen

Haman, inaczej Aman – postać biblijna ze Starego Testamentu, najwyższy urzędnik króla Persji, Achaszwerosza.

3 lata ago

Wareniki (вареники) – Ukraińskie pierogi

Ukraińskie pierogi z twarogiem (słodkie), również (pikantne) z nadzieniem serowo-ziemniaczanym (u nas to pierogi ruskie).

3 lata ago

Ciasto francuskie po francusku

Ciasto francuskie po francusku - warunkiem koniecznym do osiągnięcia pożądanego efektu końcowego jest użycie mąki…

3 lata ago