Dania głównePRZEPISYZupy

Zupa solferino

Zupa solferino,

na bazie rosołu, z dodatkiem przetartych ziemniaków. Uzupełniamy zielonym groszkiem oraz śmietanę z rozkłóconymi żółtkami jaj. Serwuje się ją z groszkiem ptysiowym. Przepis pochodzi z Lombardii.


Składniki:

  • ¼ kg włoszczyzny,
  • 30 dkg ziemniaków,
  • 1 ¾ litra wody,
  • 30 dkg pomidorów,
  • 20 dkg fasolki szparagowej,
  • 4 dkg tłuszczu,
  • 3 dkg mąki,
  • sól, pieprz,

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, zalać wrzącą wodą, osolić, ugotować wywar.
  2. Fasolkę szparagową opłukać, obrać z włókien, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.
  3. Ziemniaki umyć, obrać cienko, opłukać, pokroić w kostkę, ugotować na odcedzonym wywarze.
  4. Podprawić jasnozłotą zasmażką, zagotować, dodać sól i pieprz.
  5. Dodać przetarte pomidory ugotowane lub surowe, włożyć fasolkę szparagową pokrojoną w skośne kawałki o długości ok. 1 ½ cm.

Zupa solferino może być przyrządzona na wywarze z kości.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x