Nu­gat orze­cho­wy

moż­na także za­piec, otrzy­mu­jąc «nu­gat za­pie­ka­ny». To od­mia­na tego smacz­ne­go i lu­bia­ne­go cia­sta. Je­śli przeto lu­bisz sło­dy­cze o sma­ku orze­cho­wym, ten prze­pis jest dla cie­bie!


Składniki:

  • 5 bia­łek,
  • 40 dag cu­kru,
  • 10 dag mio­du,
  • 250 ml wody,
  • 15 dag orze­chów wło­skich,
  • wa­ni­lia,
  • 2 wa­fle,

Przygotowanie:

  1. Orze­chy prze­brać, wpierw cien­ko po­kro­ić, miód roz­grzać.
  2. Przy­go­to­wać również wrzą­cą wodę.
  3. Z cu­kru i wody ugo­to­wać zaś sy­rop 3-go stop­nia „do piór­ka” (Sy­ro­py).
  4. Do­dać miód i go­to­wać ra­zem również do gę­sto­ści 3-go stop­nia.
  5. Ubić pia­nę.
  6. Później cien­kim stru­mie­niem lać wrzą­cy sy­rop do pia­ny, szyb­ko ubi­jać.
  7. Usta­wić z na­czy­niem nad parą, ubi­jać, aż masa zgęst­nie­je, tzn. nie leje się, lecz spa­da z łyż­ki pła­ta­mi.
  8. Zdjąć w końcu z pary, chwi­lę ubi­jać na sto­le, wy­jąć trze­pacz­kę, obrać z masy.
  9. Do pia­ny do­dać 10 dag cien­ko po­kro­jo­nych orze­chów i wa­ni­lię, lek­ko wy­mie­szać.
  10. Uło­żyć wa­fle na dwóch bla­chach, na­ło­żyć rów­no pia­nę na gru­bość 2 cm, wy­rów­nać z wierz­chu i na bo­kach, po­sy­pać cien­ko kra­ja­ny­mi orze­cha­mi (5 dag), wsta­wić do śred­nio go­rą­ce­go pie­kar­ni­ka na 10 – 15 mi­nut.
  11. Pia­na musi wol­no ro­snąć i wol­no ru­mie­nić na ja­sno­zło­ty ko­lor.
  12. Je­śli pie­kar­nik jest zbyt go­rą­cy, szyb­ko się zru­mie­ni i opad­nie.
  13. Nu­gat orze­cho­wy wy­jąć, kie­dy osty­gnie.
  14. Kra­jać bar­dzo ostrym, cien­kim no­żem, któ­ry za każ­dym ra­zem wy­cie­rać o zwil­żo­ną, czy­stą ście­recz­kę.
  15. Za­miast orze­chów moż­na dać po­kro­jo­ne w cien­kie pa­ski mig­da­ły.

0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

admin-tradycyjne-przepisy.pl

Recent Posts

Dżem truskawkowo porzeczkowy

Na­peł­nia­jąc słoik na­szym dże­mem na­leży za­lać słoik przy­go­to­waną masą, moż­li­wie naj­go­ręt­szą, ale nie wrzącą.

2 lata ago

Pikantna sałatka owocowa

W sa­la­terce umie­ścić po­kro­joną w pa­ski sa­łatę rzym­ską, przy­kryć je ca­łymi li­śćmi sa­łaty. Do­dać owoce i mięso. 

2 lata ago

Rosół z makaronem

Jest więc pożywny i stanowi tradycyjne "niedzielne danie" w wielu rodzinach. Rosół jest również bardzo…

2 lata ago

Uszka Hamana Hamantaszen

Haman, inaczej Aman – postać biblijna ze Starego Testamentu, najwyższy urzędnik króla Persji, Achaszwerosza.

2 lata ago

Wareniki (вареники) – Ukraińskie pierogi

Ukraińskie pierogi z twarogiem (słodkie), również (pikantne) z nadzieniem serowo-ziemniaczanym (u nas to pierogi ruskie).

2 lata ago

Ciasto francuskie po francusku

Ciasto francuskie po francusku - warunkiem koniecznym do osiągnięcia pożądanego efektu końcowego jest użycie mąki…

2 lata ago