Nugat orzechowy
Nugat orzechowy
można także zapiec, otrzymując «nugat zapiekany». To odmiana tego smacznego i lubianego ciasta. Jeśli przeto lubisz słodycze o smaku orzechowym, ten przepis jest dla ciebie!
Składniki:
- 5 białek,
- 40 dag cukru,
- 10 dag miodu,
- 250 ml wody,
- 15 dag orzechów włoskich,
- wanilia,
- 2 wafle,
Przygotowanie:
- Orzechy przebrać, wpierw cienko pokroić, miód rozgrzać.
- Przygotować również wrzącą wodę.
- Z cukru i wody ugotować zaś syrop 3-go stopnia „do piórka” (Syropy).
- Dodać miód i gotować razem również do gęstości 3-go stopnia.
- Ubić pianę.
- Później cienkim strumieniem lać wrzący syrop do piany, szybko ubijać.
- Ustawić z naczyniem nad parą, ubijać, aż masa zgęstnieje, tzn. nie leje się, lecz spada z łyżki płatami.
- Zdjąć w końcu z pary, chwilę ubijać na stole, wyjąć trzepaczkę, obrać z masy.
- Do piany dodać 10 dag cienko pokrojonych orzechów i wanilię, lekko wymieszać.
- Ułożyć wafle na dwóch blachach, nałożyć równo pianę na grubość 2 cm, wyrównać z wierzchu i na bokach, posypać cienko krajanymi orzechami (5 dag), wstawić do średnio gorącego piekarnika na 10 – 15 minut.
- Piana musi wolno rosnąć i wolno rumienić na jasnozłoty kolor.
- Jeśli piekarnik jest zbyt gorący, szybko się zrumieni i opadnie.
- Nugat orzechowy wyjąć, kiedy ostygnie.
- Krajać bardzo ostrym, cienkim nożem, który za każdym razem wycierać o zwilżoną, czystą ściereczkę.
- Zamiast orzechów można dać pokrojone w cienkie paski migdały.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]