Dania główne

Gołąbki z ryżem lub pęczakiem i grzybami

Gołąbki z ryżem lub pęczakiem i grzybami

to jedno z moich ulubionych dań. Aczkolwiek coraz częściej używam kapusty włoskiej … to te tradycyjne są wciąż mimo wszystko numerem jeden


Składniki:

  • 1 główka świeżej kapusty (ok. 1½ kg),
  • 30 dag ryżu,
  • 2 razy tyle wody, ile wynosi objętość ryżu czy kaszy,
  • 3 dag tłuszczu,
  • 5 dag cebuli,
  • 3 dag tłuszczu (do smażenia cebuli),
  • 3 dag grzybów suszonych,
  • 2 dag mąki,
  • ⅛ l śmietany,
  • sól, pieprz,

Według tego przepisu

przyrządzić gołąbki.

Zastosowane w tym przepisie mięso zastąpić ugotowanymi, posiekanymi grzybami.


0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

admin-tradycyjne-przepisy.pl

Recent Posts

Dżem truskawkowo porzeczkowy

Na­peł­nia­jąc słoik na­szym dże­mem na­leży za­lać słoik przy­go­to­waną masą, moż­li­wie naj­go­ręt­szą, ale nie wrzącą.

3 lata ago

Pikantna sałatka owocowa

W sa­la­terce umie­ścić po­kro­joną w pa­ski sa­łatę rzym­ską, przy­kryć je ca­łymi li­śćmi sa­łaty. Do­dać owoce i mięso. 

3 lata ago

Rosół z makaronem

Jest więc pożywny i stanowi tradycyjne "niedzielne danie" w wielu rodzinach. Rosół jest również bardzo…

3 lata ago

Uszka Hamana Hamantaszen

Haman, inaczej Aman – postać biblijna ze Starego Testamentu, najwyższy urzędnik króla Persji, Achaszwerosza.

3 lata ago

Wareniki (вареники) – Ukraińskie pierogi

Ukraińskie pierogi z twarogiem (słodkie), również (pikantne) z nadzieniem serowo-ziemniaczanym (u nas to pierogi ruskie).

3 lata ago

Ciasto francuskie po francusku

Ciasto francuskie po francusku - warunkiem koniecznym do osiągnięcia pożądanego efektu końcowego jest użycie mąki…

3 lata ago