Nóżki cielęce po wiedeńsku (panierowane)
(panierowane). Wołowina i cielęcina – to rodzaje mięsa, które często są przyrządzane przez Austriaków, znacznie częściej niż baranina nie znajdująca u nich specjalnego uznania. Wiener Küche – czyli kuchnia wiedeńska to mieszanina polskich, włoskich, węgierskich, czeskich i bałkańskich kuchni. Ta potrawa najbardziej chyba wiąże się z tą ostatnią.
Składniki:
panierowanie:
Przygotowanie:
Napełniając słoik naszym dżemem należy zalać słoik przygotowaną masą, możliwie najgorętszą, ale nie wrzącą.
W salaterce umieścić pokrojoną w paski sałatę rzymską, przykryć je całymi liśćmi sałaty. Dodać owoce i mięso.
Jest więc pożywny i stanowi tradycyjne "niedzielne danie" w wielu rodzinach. Rosół jest również bardzo…
Haman, inaczej Aman – postać biblijna ze Starego Testamentu, najwyższy urzędnik króla Persji, Achaszwerosza.
Ukraińskie pierogi z twarogiem (słodkie), również (pikantne) z nadzieniem serowo-ziemniaczanym (u nas to pierogi ruskie).
Ciasto francuskie po francusku - warunkiem koniecznym do osiągnięcia pożądanego efektu końcowego jest użycie mąki…