Zupy na wywarze

Zupy na Wywarze – porcja na trzy osoby.


Większość zup opiera się na wywarach z warzyw, często z dodatkiem mięsnym. Zupa może też być daniem jednogarnkowym.


Składniki:

  • 20 dkg mięsa, kostka ze schabu lub porcja rosołowa
  • włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por, włoska kapusta, cebula)
  • grzybki suszone
  • Vegeta
  • śmietana lub mąka do zasmażki

Zupy na wywarze – przygotowanie:

  1. Najczęściej przygotowujemy wywar z włoszczyzny z dodatkiem mięsa lub kości.
  2. Przygotowujemy włoszczyznę: marchewkę, pietruszkę, seler, por, włoską kapustę, cebulę. Jarzynę obieramy i kroimy na kawałki. Zalewamy wodą, dodajemy mięso lub kość, można dodać grzybki suszone. Gotujemy.
  3. Dopiero na takim podstawowym wywarze gotujemy zupę, dodając główny składnik smakowy: pory, kalafiory czy też ziemniaki. Zupy na wywarach można pozostawić czyste (bulion, pomidorowa, rosół), lub zagęścić mąką, zasmażką albo podprawić śmietaną.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

admin

Recent Posts

Dżem truskawkowo porzeczkowy

Na­peł­nia­jąc słoik na­szym dże­mem na­leży za­lać słoik przy­go­to­waną masą, moż­li­wie naj­go­ręt­szą, ale nie wrzącą.

2 lata ago

Pikantna sałatka owocowa

W sa­la­terce umie­ścić po­kro­joną w pa­ski sa­łatę rzym­ską, przy­kryć je ca­łymi li­śćmi sa­łaty. Do­dać owoce i mięso. 

2 lata ago

Rosół z makaronem

Jest więc pożywny i stanowi tradycyjne "niedzielne danie" w wielu rodzinach. Rosół jest również bardzo…

2 lata ago

Uszka Hamana Hamantaszen

Haman, inaczej Aman – postać biblijna ze Starego Testamentu, najwyższy urzędnik króla Persji, Achaszwerosza.

2 lata ago

Wareniki (вареники) – Ukraińskie pierogi

Ukraińskie pierogi z twarogiem (słodkie), również (pikantne) z nadzieniem serowo-ziemniaczanym (u nas to pierogi ruskie).

3 lata ago

Ciasto francuskie po francusku

Ciasto francuskie po francusku - warunkiem koniecznym do osiągnięcia pożądanego efektu końcowego jest użycie mąki…

3 lata ago