Obiad

Paszteciki półfrancuskie z mózgiem

Paszteciki półfrancuskie z mózgiem. (Zamiast mózgu można też dać nadzienie z pieczarek, z borowików, z mięsa, z ryby lub z drobiu w sosie beszamelowym.) Chcesz przygotować paszteciki z mózgiem z ciasta półfrancuskiego? Bardzo smaczne i efektowne. Jeśli jednak chcesz uprościć pracę, możesz je zawinąć, jak tradycyjne paszteciki.


– 1 godz, – 8 porcji.

Składniki:

Ciasto:

  • ¼ kg mąki pszennej,
  • 20 dag masła lub margaryny,
  • ½ jaja,
  • 2 żółtka,
  • 10 dag śmietany (5 łyżek),
  • ½ jaja do posmarowania ciasta,

Nadzienie:

  • 40 dag mózgu,
  • 4 dag tłuszczu,
  • 5 dag cebuli,
  • sól, pieprz,
  • 1 jajo,
  • 3 łyżki śmietany,

Przygotowanie:

  1. Przyrządzić ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, następnie posiekać z masłem, dodać ½ jaja, surowe żółtka, szczyptę soli, śmietanę.
  2. Wszystkie składniki starannie połączyć.
  3. Ciasto położyć przykryte w chłodnym pomieszczeniu na 12 godzin.
  4. Przyrządzić nadzienie z mózgu (Kruche babeczki z mózgiem).
  5. Rozwałkować ciasto na grubość ½ cm, najpierw wykrawać krążki o średnicy 6—7 cm foremką lub szklanką o ostrym brzegu.
  6. Połowę krążków posmarować białkiem na całej powierzchni.
  7. Z reszty krążków później wykroić środki mniejszą powierzchnią lub kieliszkiem do wina.
  8. Pozostałe obrączki nakładać na krążki, lekko przycisnąć, posmarować rozmąconym jajem.
  9. Piec w gorącym piekarniku około 15 minut.
  10. Gdy wyrosną i zrumienią się – wyjmować.
  11. Na gorące paszteciki półfrancuskie nakładać na koniec nadzienie i zaraz podawać jako przekąskę lub jako dodatek do zup.


Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

admin-tradycyjne-przepisy.pl

Recent Posts

Dżem truskawkowo porzeczkowy

Na­peł­nia­jąc słoik na­szym dże­mem na­leży za­lać słoik przy­go­to­waną masą, moż­li­wie naj­go­ręt­szą, ale nie wrzącą.

2 lata ago

Pikantna sałatka owocowa

W sa­la­terce umie­ścić po­kro­joną w pa­ski sa­łatę rzym­ską, przy­kryć je ca­łymi li­śćmi sa­łaty. Do­dać owoce i mięso. 

2 lata ago

Rosół z makaronem

Jest więc pożywny i stanowi tradycyjne "niedzielne danie" w wielu rodzinach. Rosół jest również bardzo…

2 lata ago

Uszka Hamana Hamantaszen

Haman, inaczej Aman – postać biblijna ze Starego Testamentu, najwyższy urzędnik króla Persji, Achaszwerosza.

2 lata ago

Wareniki (вареники) – Ukraińskie pierogi

Ukraińskie pierogi z twarogiem (słodkie), również (pikantne) z nadzieniem serowo-ziemniaczanym (u nas to pierogi ruskie).

3 lata ago

Ciasto francuskie po francusku

Ciasto francuskie po francusku - warunkiem koniecznym do osiągnięcia pożądanego efektu końcowego jest użycie mąki…

3 lata ago