Grzyby w porównaniu z warzywami, czy owocami mają niewielką wartość odżywczą. Ze względu na to, że zawartość wody w grzybach jest bardzo duża, zaś niewielka zawartość białka, węglowodanów, tłuszczu – są potrawą niskokaloryczną. Pewne ilości fosforu, potasu i żelaza oraz witamin z grupy B podnoszą ich wartość. Lecz jednocześnie zawartość innych substancji gorzej przyswajalnych jak np grzybnika, powoduje, że są raczej ciężkostrawne. Dlatego trzeba ograniczyć, czasem wręcz ostatecznie podawanie ich małym dzieciom, osobom w podeszłym wieku, oraz cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego.
Jednak ze względu na swoje niezaprzeczalne walory smakowe i zapachowe służą w tradycyjnej kuchni staropolskiej jako aromatyczna przyprawa do wielu potraw. Sosy, zupy, sałatki bez dodatku grzybka tracą swój aromat i przysłowiowy grzybek w barszczu jest jednak nieodzowny.
Spożywać je możemy po odpowiedniej obróbce, najczęściej termicznej. Smażenie, gotowanie, pieczenie, duszenie, czy ukiszenie – bo nieprzygotowane odpowiednio nie są trawione przez nasz organizm.
Niektóre grzyby mogą zawierać substancje bardzo szkodliwe dla zdrowia, takie jak muskaryna lub kwas helwellowy, których obecność wywołuje groźne zatrucie pokarmowe, a nawet śmierć. Dlatego bardzo ważna jest umiejętność odróżnienia gatunków jadalnych od nie nadających się do spożycia. Przy jakichkolwiek wątpliwościach dotyczących wyglądu grzybów lepiej zrezygnować ze spożycia.
Po co mi te grzyby?
Napełniając słoik naszym dżemem należy zalać słoik przygotowaną masą, możliwie najgorętszą, ale nie wrzącą.
W salaterce umieścić pokrojoną w paski sałatę rzymską, przykryć je całymi liśćmi sałaty. Dodać owoce i mięso.
Jest więc pożywny i stanowi tradycyjne "niedzielne danie" w wielu rodzinach. Rosół jest również bardzo…
Haman, inaczej Aman – postać biblijna ze Starego Testamentu, najwyższy urzędnik króla Persji, Achaszwerosza.
Ukraińskie pierogi z twarogiem (słodkie), również (pikantne) z nadzieniem serowo-ziemniaczanym (u nas to pierogi ruskie).
Ciasto francuskie po francusku - warunkiem koniecznym do osiągnięcia pożądanego efektu końcowego jest użycie mąki…