Rodzaj posiłku

Jak długo gotować grzyby

Jak długo gotować grzyby?
Jak długo gotować grzyby do marynowania?

Wybrane przepisy na potrawy z grzybami.

Grzyby w porównaniu z warzywami, czy owocami mają niewielką wartość odżywczą. Ze względu na to, że zawartość wody w grzybach jest bardzo duża, zaś niewielka zawartość białka, węglowodanów, tłuszczu – są potrawą niskokaloryczną. Pewne ilości fosforu, potasu i żelaza oraz witamin z grupy B podnoszą ich wartość. Lecz jednocześnie zawartość innych substancji gorzej przyswajalnych jak np grzybnika, powoduje, że są raczej ciężkostrawne. Dlatego trzeba ograniczyć, czasem wręcz ostatecznie podawanie ich małym dzieciom, osobom w podeszłym wieku, oraz cierpiącym na choroby przewodu pokarmowego. 

Jednak ze względu na swoje niezaprzeczalne walory smakowe i zapachowe służą w tradycyjnej kuchni staropolskiej jako aromatyczna przyprawa do wielu potraw. Sosy, zupy, sałatki bez dodatku grzybka tracą swój aromat i przysłowiowy grzybek w barszczu jest jednak nieodzowny. 

Spożywać je możemy po odpowiedniej obróbce, najczęściej termicznej. Smażenie, gotowanie, pieczenie, duszenie, czy ukiszenie – bo nieprzygotowane odpowiednio nie są trawione przez nasz organizm. 

Niektóre grzyby mogą zawierać substancje bardzo szkodliwe dla zdrowia, takie jak muskaryna lub kwas helwellowy, których obecność wywołuje groźne zatrucie pokarmowe, a nawet śmierć. Dlatego bardzo ważna jest umiejętność odróżnienia gatunków jadalnych od nie nadających się do spożycia. Przy jakichkolwiek wątpliwościach dotyczących wyglądu grzybów lepiej zrezygnować ze spożycia. 

Jak długo gotować grzyby?
-Bezwzględnie trzeba zastosować się do poniższych wskazówek:

  1. Do przyrządzania potraw należy używać tylko grzybów jadalnych.
  2. Świeżych grzybów nie można przetrzymywać, konieczna jest natychmiastowa ich obróbka.
  3. Grzyby jadalne stare, robaczywe i nadpsute są szkodliwe, należy je usunąć.
  4. Grzyby przygotowuje się w następujący sposób:
    1. odcina się kapelusze,
    2. skrobie trzony i ścina ich dolną część,
    3. następnie płucze się kilka razy.
  5. Więc jak długo gotować grzyby?
    1. Gotuje się je od 15 do 30 minut.
    2. Należy spróbować kawałeczek grzybka, czy jest ugotowany.
    3. Niewielki kawałek nie zaszkodzi.
  6. Piestrzenice należy obgotować, wywar zlać i grzyby osączyć, jednak nieprawidłowe przygotowanie może .
  7. Jak długo gotować grzyby suszone? -Grzyby suszone przebiera się, myje, zalewa zimną wodą, aby napęczniały, przez co szybciej się gotują.
  8. Wywar z suszonych grzybów jest podstawą do przyrządzania sosów i zup.
  9. Grzyby odznaczają się doskonałym smakiem i aromatem ale są drogie. Stosuje się je często jako dodatek do potraw tańszych, jak do potraw z kaszy, kapusty itp.

Po co mi te grzyby?

Najczęściej przyrządzane potrawy z grzybów:


0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

admin-tradycyjne-przepisy.pl

Recent Posts

Dżem truskawkowo porzeczkowy

Na­peł­nia­jąc słoik na­szym dże­mem na­leży za­lać słoik przy­go­to­waną masą, moż­li­wie naj­go­ręt­szą, ale nie wrzącą.

3 lata ago

Pikantna sałatka owocowa

W sa­la­terce umie­ścić po­kro­joną w pa­ski sa­łatę rzym­ską, przy­kryć je ca­łymi li­śćmi sa­łaty. Do­dać owoce i mięso. 

3 lata ago

Rosół z makaronem

Jest więc pożywny i stanowi tradycyjne "niedzielne danie" w wielu rodzinach. Rosół jest również bardzo…

3 lata ago

Uszka Hamana Hamantaszen

Haman, inaczej Aman – postać biblijna ze Starego Testamentu, najwyższy urzędnik króla Persji, Achaszwerosza.

3 lata ago

Wareniki (вареники) – Ukraińskie pierogi

Ukraińskie pierogi z twarogiem (słodkie), również (pikantne) z nadzieniem serowo-ziemniaczanym (u nas to pierogi ruskie).

3 lata ago

Ciasto francuskie po francusku

Ciasto francuskie po francusku - warunkiem koniecznym do osiągnięcia pożądanego efektu końcowego jest użycie mąki…

3 lata ago