Chłodnik buraczkowy
Chłodnik buraczkowy
- 1 l mleka kwaśnego;
- 1 szklanka śmietany;
- 4—5 buraczków;
- 2 świeże ogórki;
- 1 pęczek rzodkiewek;
- szczypiorek, koperek;
- 2 jaja ugotowane na twardo;
- pieprz, cukier do smaku;
- Buraczki umyć, oczyścić, opłukać, zalać wrzątkiem, ugotować.
- Następnie odcedzić, wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
- Ogórki umyć, obrać, opłukać, przekroić na pół, usunąć pestki,
pokroić w paseczki razem z oczyszczonymi, opłukanymi rzodkiewkami. - Mleko połączyć ze śmietaną,
- roztrzepać trzepaczką,
- dodać buraczki,
- rzodkiewki,
- ogórki,
- posiekaną zieleninę
- oraz pokrajane w cząstki jajka,
- doprawić do smaku i pozostawić na kilka godzin przed zjedzeniem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]