PRZEPISYZupy

Chłodnik buraczkowy

Chłodnik buraczkowy


  • 1 l mleka kwaśnego;
  • 1 szklanka śmietany;
  • 4—5 buraczków;
  • 2 świeże ogórki;
  • 1 pęczek rzodkiewek;
  • szczypiorek, koperek;
  • 2 jaja ugotowane na twardo;
  • pieprz, cukier do smaku;

  1. Buraczki umyć, oczyścić, opłukać, zalać wrzątkiem, ugotować.
  2. Następnie odcedzić, wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach.
  3. Ogórki umyć, obrać, opłukać, przekroić na pół, usunąć pestki,
    pokroić w paseczki razem z oczyszczonymi, opłukanymi rzodkiewkami.
  4. Mleko połączyć ze śmietaną,
    1. roztrzepać trzepaczką,
    2. dodać buraczki,
    3. rzodkiewki,
    4. ogórki,
    5. posiekaną zieleninę
    6. oraz pokrajane w cząstki jajka,
    7. doprawić do smaku i pozostawić na kilka godzin przed zjedzeniem.

 


Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x