Makaron

Makaron


Z mąki i wody, często z dodatkiem jaj, oraz innych składników otrzymamy produkt, będący podstawą wielu dań, znany od dawna we wszystkich kuchniach – makaron.
Otrzymuje się go przez wyciskanie lub krojenie wyrobionego ciasta, następnie przez suszenie.
1
Masz swój sposób na makaron? Jaki?x

Składniki:

  • 40 dag mąki,
  • 2 – 3 jajka,
  • 6 – 8 łyżek wody,
  • 3 dag tłuszczu do polania,
  • sól.
makaron-walkowanie
Wałkowanie makaronu.
makaron-domowy
Krojenie

Przygotowanie:

  1. Mąkę przesiać na stolnicę,
    1. wbić jaja,
    2. dodać sól,
    3. wodę,
    4. zagnieść twarde ciasto,
    5. starannie wyrobić,
    6. podzielić na części,
    7. wywałkować bardzo cienko,
    8. zostawić do  przeschnięcia.
  2. Następnie przekroić na połowę,
    1. przesypać mąką,
    2. zwinąć w rulon,
    3. przesunąć do brzegu stolnicy,
    4. ostrym nożem kroić cienki makaron,
    5. rozrzucić na stolnicy.
  3. Zagotować wodę w dużym, płaskim rondlu,
    1. osolić,
    2. wrzucić makaron,
    3. zamieszać,
    4. przykryć,
    5. ugotować,
    6. odcedzić,
    7. przelać gorącą wodą,
    8. osączyć, wyłożyć na półmisek,
    9. polać tłuszczem.
  4. Można posypać go tartym serem tylżyckim lub okrasić słoniną albo stopionym, wędzonym boczkiem.
  5. Podawać jako dodatek do mięs duszonych (wówczas przyrządzić w mniejszej ilości), z sosem gorącym,
    1. jak pomidorowym, grzybowym itp.,
    2. lub zapiekać z jajami, warzywami, mięsem, sosem itp.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głos
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Marta
Marta
2 miesięcy temu
Informacje zwrotne na temat treści postów Otrzymuje się go przez wyciskanie lub krojenie wyrobionego ciasta, następnie przez suszenie." Czytaj więcej »

Domowy zawsze lepszy od fabrycznego,tylko często czasu brakuje

2
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x
()
x