Sos grzybowy ze świeżych grzybów
Sos grzybowy ze świeżych grzybów.
W sezonie grzybowym raz na jakiś czas robię sos grzybowy ze świeżych grzybów. Uwielbiam. Zarówno zbierać, jak też przyrządzać, a najbardziej degustować! Poza sezonem zawsze mam również zapas zamrożonych grzybków. Zrobiony wtedy podobnym sposobem sos jest prawie taki, jak ze świeżych. 🙂
Składniki:
- 40 dag świeżych grzybów,
- 5 dag cebuli,
- zielenina,
- 3 dag mąki,
- ⅛ l śmietany,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
- Grzyby oczyścić z ziemi i piasku, wpierw przyciąć trzony, opłukać, pokroić w drobne, cienkie paski.
- Cebulę obrać, opłukać, następnie pokroić w drobną kostkę, dodać do grzybów.
- Zalać ¼ l wody, dusić pod przykryciem do miękkości, podprawić mąką, przyprawić solą, pieprzem, zagotować.
- Połączyć ze śmietaną. Można dodać 2 – 3 dag masła, 1 łyżkę siekanego koperku i siekanej zielonej pietruszki
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]