Pikantna sałatka owocowa
Pikantna sałatka owocowa.
tłuszcz: 21 g, białko: 25 g, węglowodany: 24 g, Kcal/kJ: 251/1048,
Składniki:
- 40 dag filetów z piersi kurczaka,
- 3 łyżki oleju roślinnego,
- ¼ kg truskawek,
- 2 owoce kiwi,
- 1 mango,
- 1 mała sałata rzymska,
- biały pieprz, sól,
- Sos:
- 1 mała papryczka chili,
- 1 pęczek melisy cytrynowej,
- 5 łyżek oleju roślinnego,
- 1 łyżeczka miodu,
- sok z 1 cytryny,
- 1 łyżeczka musztardy,
Przygotowanie:
- Mięso wpierw umyć następnie osuszyć, przyprawić solą i pieprzem, osmażyć z każdej strony przez cztery minuty na średnim ogniu.
- Podzielić truskawki na ćwiartki. Obrać kiwi, pokroić na cienkie plasterki. Usunąć pestkę z mango, miąższ pokroić również na cienkie plasterki.
- Z sałaty rzymskiej odłożyć cztery liście w całości, resztę pokroić na cienkie paseczki.
- Pokroić wreszcie piersi z kurczaka w plasterki.
- W salaterce umieścić pokrojoną w paski sałatę rzymską, przykryć je całymi liśćmi sałaty. Dodać owoce i mięso.
- Przygotować sos:
- Papryczkę chili oczyścić i pokroić w krążki. Melisę cytrynową posiekać. Wymieszać olej z miodem, sokiem z cytryny i z musztardą. Dodać krążki chili wraz z melisą cytrynową, wszystko wymieszać.
- Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem. Polać sosem sałatkę. Pikantna sałatka owocowa gotowa.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 5]
