DietyMięso - potrawyPRZEPISY

Pikantna sałatka owocowa

Pikantna sałatka owocowa.

tłuszcz: 21 g, białko: 25 g, wę­glo­wo­dany: 24  g, Kcal/kJ: 251/1048,

Skład­niki:

  • 40 dag fi­le­tów z piersi kur­czaka,
  • 3 łyżki oleju ro­ślin­nego,
  • ¼ kg tru­ska­wek,
  • 2 owoce kiwi, 
  • 1 mango,
  • 1 mała sa­łata rzym­ska,
  • biały pieprz, sól,
  • Sos:
  • 1 mała pa­pryczka chili,
  • 1 pę­czek me­lisy cy­try­no­wej, 
  • 5 ły­żek oleju ro­ślin­nego, 
  • 1 ły­żeczka miodu, 
  • sok z 1 cy­tryny, 
  • 1 ły­żeczka musz­tardy

Przy­go­to­wa­nie:

  1. Mięso wpierw umyć na­stęp­nie osu­szyć, przy­pra­wić solą i pie­przem, osma­żyć z każ­dej strony przez cztery mi­nuty na śred­nim ogniu. 
  2. Po­dzie­lić tru­skawki na ćwiartki. Obrać kiwi, po­kroić na cien­kie pla­sterki. Usu­nąć pestkę z mango, miąższ po­kroić rów­nież na cien­kie pla­sterki. 
  3. Z sa­łaty rzym­skiej odło­żyć cztery li­ście w ca­ło­ści, resztę po­kroić na cien­kie pa­seczki. 
  4. Po­kroić wresz­cie piersi z kur­czaka w pla­sterki. 
  5. W sa­la­terce umie­ścić po­kro­joną w pa­ski sa­łatę rzym­ską, przy­kryć je ca­łymi li­śćmi sa­łaty. Do­dać owoce i mięso. 
  6. Przy­go­to­wać sos: 
  7. Pa­pryczkę chili oczy­ścić i po­kroić w krążki. Me­lisę cy­try­nową po­sie­kać. Wy­mie­szać olej z mio­dem, so­kiem z cy­tryny i z musz­tardą. Do­dać krążki chili wraz z me­lisą cy­try­nową, wszystko wy­mie­szać. 
  8. Sos przy­pra­wić do smaku solą i pie­przem. Po­lać so­sem sa­łatkę. Pikantna sałatka owocowa gotowa. 

0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 5]
  yasr-loader

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest


0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x