ObiadPRZEPISYZupy

Rosół z mięsa wołowego lub wątróbki (potrawa szybka)

Rosół z Mięsa Wołowego Lub Wątróbki (Potrawa Szybka)

Rosół to pokrótce jedna z najbardziej polskich i jedna z najbardziej rozpowszechnionych u nas zup . Jest taką potrawą, którą faktycznie przygotowuje się stosunkowo długo. Przygotowanie go polega mianowicie na gotowaniu mięsa wraz z zestawem jarzyn – włoszczyzną. Aby przyrządzić esencjonalny, smaczny rosół należy gotowanie wywaru rozpocząć od włożenia składników do zimnej wody, później powoli doprowadzając do lekkiego wrzenia. Gotowanie takie więc sprawia, że większość składników zawartych w mięsie i warzywach przechodzi do naszego wywaru, który doprawiamy i otrzymujemy rosół.


Składniki:

  • 40 dag siekanego mięsa wołowego lub wątróbki,
  • 1 łyżka siekanej zieleniny,
  • ½ liścia bobkowego,
  • 10 dag cebuli,
  • 10 dag selera,
  • 5 dag marchwi,
  • 1 ¼ l wody,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • sól,

Przygotowanie:

  1. Warzywa umyć, wpierw oczyścić, opłukać, zetrzeć na grubej tarce, cebulę obrać z wierzchnich warstw i posiekać.
  2.  Najpierw mięso lub wątróbkę – posiekaną, oraz warzywa i cebulę zalać zimną wodą, osolić, dodać liść bobkowy, kilka ziaren pieprzu i gotować około 15 – 20 minut od chwili wrzenia. 
  3. Rosół na małym ogniu może gotować się dłużej, trzeba tylko pilnować, aby nie gotował się zbyt ostro, bo zmętnieje. 
  4. Przed podaniem przecedzić wywar i dodać zieleninę (posiekaną natkę pietruszki).
  5. Rosół z mięsa wołowego można podać z lanym ciastem lub z makaronem fabrycznym (wermiszel). 
  6. Ugotowane mięso podzielić na kawałki i dodać do podawanego rosołu. 

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x