Rosół z mięsa wołowego lub wątróbki (potrawa szybka)
Rosół z Mięsa Wołowego Lub Wątróbki (Potrawa Szybka)
Rosół to pokrótce jedna z najbardziej polskich i jedna z najbardziej rozpowszechnionych u nas zup . Jest taką potrawą, którą faktycznie przygotowuje się stosunkowo długo. Przygotowanie go polega mianowicie na gotowaniu mięsa wraz z zestawem jarzyn – włoszczyzną. Aby przyrządzić esencjonalny, smaczny rosół należy gotowanie wywaru rozpocząć od włożenia składników do zimnej wody, później powoli doprowadzając do lekkiego wrzenia. Gotowanie takie więc sprawia, że większość składników zawartych w mięsie i warzywach przechodzi do naszego wywaru, który doprawiamy i otrzymujemy rosół.
Składniki:
- 40 dag siekanego mięsa wołowego lub wątróbki,
- 1 łyżka siekanej zieleniny,
- ½ liścia bobkowego,
- 10 dag cebuli,
- 10 dag selera,
- 5 dag marchwi,
- 1 ¼ l wody,
- kilka ziaren pieprzu,
- sól,
Przygotowanie:
- Warzywa umyć, wpierw oczyścić, opłukać, zetrzeć na grubej tarce, cebulę obrać z wierzchnich warstw i posiekać.
- Najpierw mięso lub wątróbkę – posiekaną, oraz warzywa i cebulę zalać zimną wodą, osolić, dodać liść bobkowy, kilka ziaren pieprzu i gotować około 15 – 20 minut od chwili wrzenia.
- Rosół na małym ogniu może gotować się dłużej, trzeba tylko pilnować, aby nie gotował się zbyt ostro, bo zmętnieje.
- Przed podaniem przecedzić wywar i dodać zieleninę (posiekaną natkę pietruszki).
- Rosół z mięsa wołowego można podać z lanym ciastem lub z makaronem fabrycznym (wermiszel).
- Ugotowane mięso podzielić na kawałki i dodać do podawanego rosołu.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]