Sos kabulowy
Poznaj przepis na sos kabulowy, który można wykorzystać jako dodatek do wielu dań.
Składniki:
- 2 ½ kg pomidorów,
- ¼ kg cebuli,
- 1 por (25 dag),
- 10 dag pietruszka (1 szt),
- 1 seler (25 dag),
- 1 marchewka (20 dag),
- ⅓ szklanki octu,
- 10 dag cukru,
- 1 dag pieprzu,
- 1 dag mielonej papryki,
- kilka ziaren angielskiego ziela,
- 3—5 dag soli.
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa umyć, oczyścić, pokroić, dusić pod przykryciem do miękkości.
- Przetrzeć, dodać przyprawy, i dalej podgrzewać bez przykrycia, aż sos dostatecznie zgęstnieje.
- Przełożyć na gorąco do słoiczków, napełniając je po brzegi.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]