Sos pomidorowy z zasmażką
Sos pomidorowy z zasmażką
Składniki:
- 40 dag dojrzałych, świeżych pomidorów albo 8 dag koncentratu pomidorowego,
- 3 dag cebuli,
- 2 dag masła lub margaryny,
- 3 dag tłuszczu,
- 3 dag mąki,
- ¼ l rosołu lub wywaru z jarzyn,
- sól, cukier,
- cytryna lub kwasek cytrynowy,
Przygotowanie:
- Pomidory opłukać, pokroić na kawałki, dodać obraną, pokrojoną cebulę.
- Zalać niedużą ilością wrzącej wody, dodać masło, udusić pod przykryciem na silnym ogniu.
- Z mąki i tłuszczu sporządzić jasnozłotą zasmażkę, rozprowadzić przetartymi pomidorami i rosołem, zagotować.
- Dodać sól, cukier do smaku, i jeśli trzeba – kwasek cytrynowy.
- Sos pomidorowy z zasmażką można dodawać do krokietów, pasztecików, naleśników z mięsem, sztuki mięsa, ozora, do zapiekania potraw jarskich i mięsnych.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
