ObiadPRZEPISYZupy

Sos pomidorowy z zasmażką

Sos pomidorowy z zasmażką


Składniki:

  • 40 dag dojrzałych, świeżych pomidorów albo 8 dag koncentratu pomidorowego,
  • 3 dag cebuli,
  • 2 dag masła lub margaryny,
  • 3 dag tłuszczu,
  • 3 dag mąki,
  • ¼ l rosołu lub wywaru z jarzyn,
  • sól, cukier,
  • cytryna lub kwasek cytrynowy,

Przygotowanie:

  1. Pomidory opłukać, pokroić na kawałki, dodać obraną, pokrojoną cebulę.
  2. Zalać niedużą ilością wrzącej wody, dodać masło, udusić pod przykryciem na silnym ogniu.
  3. Z mąki i tłuszczu sporządzić jasnozłotą zasmażkę, rozprowadzić przetartymi pomidorami i rosołem, zagotować.
  4. Dodać sól, cukier do smaku, i jeśli trzeba – kwasek cytrynowy.
  5. Sos pomidorowy z zasmażką można dodawać do krokietów, pasztecików, naleśników z mięsem, sztuki mięsa, ozora, do zapiekania potraw jarskich i mięsnych.

0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
  yasr-loader

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest


0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x