Budyń z kalafiorów
Budyń Z Kalafiorów.
– Wegetariańska potrawa Również potrawa dietetyczna. Możesz ją podawać na śniadanie, albo według wyboru jako na przykład posiłek główny. Smacznego. 🙂
Składniki:
- 80 dag kalafiora,
- 4 dag kaszy manny,
- 4 dag masła,
- 3–4 jaja,
- sól,
- 2 dag masła do formy,
- 2 dag tartej bułki do formy,
Przygotowanie:
- Kalafior oczyścić, obrać z liści, opłukać, włożyć do wrzącej, osolonej i ocukrzonej wody, przykryć, a kiedy się zagotuje, odkryć na chwilę.
- Dogotować pod przykryciem.
- Miękki kalafior odcedzić, osączyć.
- Posmarować formę budyniową masłem, posypać tartą bułką.
- Masło utrzeć, dodając kolejno żółtka, wymieszać z ubitą pianą z białek, kalafiorem (podzielonym na małe różyczki) i kaszą manną, osolić.
- Włożyć do formy budyniowej, napełnić ¾ formy, zamknąć.
- Gotować w parze przez ¾ godziny.
- Wyłożyć na półmisek (Budyń ze szpinaku).
- Pokroić na porcje.
- Budyń z kalafiorów podawać z masłem surowym lub topionym, zmieszanym z tartą bułką lub sosem koprowym, pomidorowym, korniszonowym, grzybowym itp.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]