Desery i napojePRZEPISY

Budyń z kalafiorów

Budyń Z Kalafiorów.

– Wegetariańska potrawa Również potrawa dietetyczna. Możesz ją podawać na śniadanie, albo według wyboru jako na przykład posiłek główny. Smacznego. 🙂


Składniki:

  • 80 dag kalafiora,
  • 4 dag kaszy manny,
  • 4 dag masła,
  • 3–4 jaja,
  • sól,
  • 2 dag masła do formy,
  • 2 dag tartej bułki do formy,

budyn-orzechy

Przygotowanie:

  1. Kalafior oczyścić, obrać z liści, opłukać, włożyć do wrzącej, osolonej i ocukrzonej wody, przykryć, a kiedy się zagotuje, odkryć na chwilę.
  2. Dogotować pod przykryciem.
  3. Miękki kalafior odcedzić, osączyć.
  4. Posmarować formę budyniową masłem, posypać tartą bułką.
  5. Masło utrzeć, dodając kolejno żółtka, wymieszać z ubitą pianą z białek, kalafiorem (podzielonym na małe różyczki) i kaszą manną, osolić.
  6. Włożyć do formy budyniowej, napełnić ¾ formy, zamknąć.
  7. Gotować w parze przez ¾ godziny.
  8. Wyłożyć na półmisek (Budyń ze szpinaku).
  9. Pokroić na porcje.
  10. Budyń z kalafiorów podawać z masłem surowym lub topionym, zmieszanym z tartą bułką lub sosem koprowym, pomidorowym, korniszonowym, grzybowym itp.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 Comments
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x