Fasola po chińsku
Jednym ze szczególnych sposobów przyrządzania jest fasola po chińsku. Poniżej przepis, jak ją zrobić.
Składniki:
- ¼ kg fasoli,
- 20 dag włoskiej kapusty,
- wywar z drobiu,
- 1 duża cebula,
- 8 dag porów,
- 8 dag marchewki,
- 2½ łyżki tłuszczu,
- 2 dag suszonych grzybów,
- 15 dag mięsa z kury lub z kurczaka,
- 5 dag makaronu chińskiego z fasoli mung – TAO TAO, „szklanego”,
- 1 łyżka mąki,
- natka pietruszki,
- sól, pieprz, przyprawa curry, przyprawa do zup.
Przygotowanie:
- Ugotować fasolę według przepisu 1
- Pokrojoną w kostkę kapustę dodać do fasoli pod koniec gotowania.
- Cebulę, pory i marchewkę oczyścić, opłukać,
pokroić w paseczki wraz z mięsem i podsmażyć. - Dodać namoczone i pokrojone w paseczki grzyby i skropić wywarem.
- Dusić do miękkości.
- Makaron namoczyć przez dziesięć minut w ciepłej wodzie,
potem odsączyć, wrzucić do osolonej wody i ugotować. - Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc,
połączyć z fasolą i resztą składników, dusić przez kilka minut. - Przyprawić do smaku.
- Posypać posiekaną natką pietruszki.
- Podawać z surówkami warzywnymi.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]