Kapuśniak po mazursku
Kapuśniak po mazursku
Składniki:
- ¼ kg kości wędzonych (żeberka),
- ½ kg kiszonej kapusty,
- 3 dag tłuszczu,
- 20 dag ziemniaków,
- 1 cebula,
- sól, pieprz,
- kminek,
- 2 l wody,
Przygotowanie:
- Kości opłukać, zalać wodą, ugotować wywar.
- Kapustę kiszoną pokroić, dodać kminku, ugotować pod przykryciem do miękkości na silnym ogniu.
- Pokroić drobno cebulę, lekko zrumienioną na tłuszczu.
- Opłukać i obrać ziemniaki, pokroić.
- Wywar odcedzić, w nim ugotować ziemniaki, a gdy już będą miękkie, przetrzeć je przez sito, wywar połączyć z kapustą, zrumienioną cebulą, mięsem obranym z kości.
- Posolić, dodać pieprz, podawać w wazie.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]