Kaszka puchowa z sosem waniliowym
Kaszka puchowa z sosem waniliowym.
to także moja propozycja na zdrowe, pożywne śniadanie, alternatywę dla tradycyjnie jadanych płatków śniadaniowych. Jeśli sama gotujesz – wiesz co wkładasz do garnka! Smacznego!
Składniki:
- 30 dag kaszy krakowskiej,
- 1 ½ × tyle mleka co objętość kaszy,
- cukier do smaku,
- sól,
- wanilia,
- 2 dag masła,
- ⅓ l sosu waniliowego,
- 2 łyżki konfitur,
Przygotowanie:
- Wpierw trzeba ugotować ‘na sypko’ kaszę na mleku z cukrem, masłem, wanilią, szczyptą soli.
- Przetrzeć następnie gorącą przez sito lub przez specjalną maszynkę do rozdrabniania ziemniaków tzw. „praskę”.
- Później ułożyć na okrągłym półmisku w formie wałka, w środek wlać sos waniliowy (sosy do potraw słodkich).
- Na koniec przybrać konfiturami.
- Kaszka puchowa z sosem waniliowym jest gotowa.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]