Kurczak nadziewany po polsku
Kurczak nadziewany po polsku
Składniki:
-
2 kurczaki z hodowli ekologicznej,
-
4 dkg masła do polania
-
6—8 dkg bułki,
-
wątróbka z kurcząt,
-
1—2 jaja,
-
natka pietruszki,
-
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Oczyszczone kurczęta umyć, wyłamać mostek, naderwać palcami skórę na piersi do skrzydeł i grzbietu.
- Odciąć szyję, założyć skrzydła na grzbiet, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę.
- Bułkę namoczyć w mleku lub w wodzie, odcisnąć, zemleć.
- Masło utrzeć z żółtkami, połączyć z bułką.
- Dodać drobno posiekaną natką pietruszki, drobno pokrojoną wątróbką i ubitą pianką z białek, doprawić.
- Przygotowany farsz nałożyć pod skórę cienką warstwą.
- Pozostałe nadzienie włożyć do wnętrza tuszki, związać nogi, polać masłem i piec 45—60 minut.
- Po zrumienieniu skropić wodą, potem wytworzonym sosem.
- Po upieczeniu przekroić kurczęta wzdłuż na połówki, ułożyć na półmisku, polać doprawionym sosem, udekorować zieloną sałatą.
- Kurczak nadziewany po polsku najlepiej smakuje podawany z ziemniakami drążonymi, mizerią, sałatką z pomidorów, kalafiorem.
Tu inny przepis na podobne danie.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]