Dania głównePRZEPISY

Kurczak nadziewany po polsku

Kurczak nadziewany po polsku


Składniki:

  • 2 kurczaki z hodowli ekologicznej,
  • 4 dkg masła do polania
  • 6—8 dkg bułki,
  • wątróbka z kurcząt,
  • 1—2 jaja,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Oczyszczone kurczęta umyć, wyłamać mostek, naderwać palcami skórę na piersi do skrzydeł i grzbietu.
  2. Odciąć szyję, założyć skrzydła na grzbiet, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę.
  3. Bułkę namoczyć w mleku lub w wodzie, odcisnąć, zemleć.
  4. Masło utrzeć z żółtkami, połączyć z bułką.
  5. Dodać drobno posiekaną natką  pietruszki, drobno pokrojoną wątróbką i ubitą pianką z białek, doprawić.
  6. Przygotowany farsz nałożyć pod skórę cienką warstwą.
  7. Pozostałe nadzienie włożyć do wnętrza tuszki, związać nogi, polać masłem i piec 45—60 minut.
  8. Po zrumienieniu skropić wodą, potem wytworzonym sosem.
  9. Po upieczeniu przekroić kurczęta wzdłuż na połówki, ułożyć na półmisku, polać doprawionym sosem, udekorować zieloną sałatą.
  10. Kurczak nadziewany po polsku najlepiej smakuje podawany z ziemniakami drążonymi, mizerią, sałatką z pomidorów, kalafiorem.

Tu inny przepis na podobne danie.


 

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x