Sos chrzanowy z zasmażką i śmietaną
Sos Chrzanowy z Zasmażką i Śmietaną
Składniki:
- 10 dag chrzanu,
- 4 dag masła lub margaryny,
- 3 dag mąki,
- sól, cukier, ocet,
- ¼ l rosołu lub wywaru jarzynowego,
- ⅛ l śmietany,
- 1 żółtko,
Przygotowanie:
- Tłuszcz stopić, dodać mąkę, zasmażyć, rozprowadzić wywarem lub rosołem, zagotować.
- Chrzan umyć, oskrobać, zetrzeć na drobnej tarce, wymieszać z rozprowadzoną zasmażką, wlać śmietanę, przyprawić do smaku solą, cukrem i octem.
- Połączyć z żółtkiem, podgrzać mieszając.
- Sos chrzanowy można przyrządzać również bez żółtka.
- Używa się go do potraw z mięsa, ryb i z jaj.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]