Likier jajeczny – ajerkoniak
Likier jajeczny, ajerkoniak.
Tradycyjny, bożonarodzeniowy – jest też chętnie podawany przy innych okazjach. Mianowicie, proponuję dziś sprawdzony przepis na domowy, pyszny likier. Smacznego! 🙂
Składniki:
- 5 żółtek,
- 25 dag cukru,
- 0,33 l mleka,
- ¼ l spirytusu 96%,
- ¼ l wódki czystej (40 – 45%),
- ¼ winiaku (koniaku, starowinu),
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
Przygotowanie:
- Wpierw mleko zagotować, ostudzić.
- Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym na jednolitą masę, którą należy rozprowadzić ostudzonym mlekiem i następnie zlać do dużej butelki.
- Dodać spirytus oraz dodatkowo winiak i dokładnie wymieszać przez wstrząsanie.
- Używać po 3 – 5 dniach, przed rozlewaniem do kieliszków poprzednio wstrząsnąć.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]