PRZEPISYŚwiąteczne i karnawałowe

Likier jajeczny – ajerkoniak

Likier jajeczny, ajerkoniak.

Tradycyjny, bożonarodzeniowy – jest też chętnie podawany przy innych okazjach. Mianowicie, proponuję dziś sprawdzony przepis na domowy, pyszny likier. Smacznego! 🙂


Składniki:

  • 5 żółtek,
  • 25 dag cukru,
  • 0,33 l mleka,
  • ¼ l spirytusu 96%,
  • ¼ l wódki czystej (40 – 45%),
  • ¼­ winiaku (koniaku, starowinu),
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,

Przygotowanie:

  1. Wpierw mleko zagotować, ostudzić.
  2. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym na jednolitą masę, którą należy rozprowadzić ostudzonym mlekiem i następnie zlać do dużej butelki.
  3. Dodać spirytus oraz dodatkowo winiak i dokładnie wymieszać przez wstrząsanie.
  4. Używać po 3 – 5 dniach, przed rozlewaniem do kieliszków poprzednio wstrząsnąć.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x