Naleśniki
Naleśniki na słodko i wytrawne
Składniki:
-
1 ½ szklanki mleka,
-
1 ½ szklanki wody,
-
½ kg mąki,
-
2 jajka,
-
sól,
-
1 łyżka oleju rzepakowego,
Przygotowanie:
- Wlać do naczynia mleko i wodę.
- Rozdzielić żółtka od białek.
- Żółtka dodać do płynu.
- Dodać łyżkę oleju.
- W drugim naczyniu ubić na sztywno białka.
- Aby to zrobić trzeba używać suchego naczynia,
i trzepaczek do ubijania (może być to np. ręczny robot, lub mikser). - Do mleka z wodą dodawać mąkę mieszając na przykład
trzepaczkami robota aż do uzyskania właściwej konsystencji ciasta. - Gęstość ciasta powinna być podobna do gęstości kwaśnej śmietany.
- Na końcu dodać pianę z białek i wymieszać łyżką.
- Piec naleśniki na mocno rozgrzanej patelni.
- Przed pieczeniem pierwszego naleśnika można patelnię lekko natłuścić.
- Najlepiej zrobić to skórką ze słoniny, jak nie mamy to wlać
na patelnię kilka kropli oleju i rozprowadzić kawałkiem papierowego ręcznika.
Polecam używanie patelni z powłoką ceramiczną, najłatwiej usmażyć na niej naleśniki – nie przywierają.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]