Naleśniki z serem lub marmoladą
Naleśniki z serem lub marmoladą
mogą być mianowicie usmażone według przepisu na naleśniki z pianą. To świetna potrawa na podwieczorek, również szybki obiad. Łatwe, szybko robione jak też smaczne. Idealne również dla dzieci.
Składniki:
- 6 dag tłuszczu do smażenia,
- 6 dag cukru pudru,
- skórka słoniny do smarowania patelni,
ciasto:
- 2 jaja,
- sól,
- cukier,
- 0,25 l wody,
- 0,25 l mleka,
- 20 dag mąki,
nadzienie:
- 40 dag sera (twarogu) lub marmolady,
- 1 żółtko,
- 2 – 3 łyżki śmietany,
- sól, cukier, wanilia do smaku,
Przygotowanie:
- Ser przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę, wpierw dodać żółtko, cukier, sól, wanilię do smaku i śmietanę.
- Wszystkie składniki razem utrzeć.
- Można dodać też 2 – 3 dag opłukanych rodzynków.
- Przyrządzić ciasto naleśnikowe z pianą według przepisu („Naleśniki z pianą”).
- Usmażone naleśniki smarować masą serową, następnie składać „w chusteczki”.
- Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na jasnozłoty kolor.
- Podawać gorące ułożone na półmisku, dodatkowo posypane cukrem pudrem.
- Osobno można podać też śmietanę.
- Podając jako deser przyrządzić z mniejszej ilości.
- Marmolada powinna być odpowiednio gęsta, aby można smarować nią naleśniki.
- Naleśniki z serem lub marmoladą tak samo przekładać, jak naleśniki z owocami surowymi.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]