Dania główneObiad

Naleśniki z serem lub marmoladą

Naleśniki z serem lub marmoladą

mogą być mianowicie usmażone według przepisu na naleśniki z pianą. To świetna potrawa na podwieczorek, również szybki obiad. Łatwe, szybko robione jak też smaczne. Idealne również dla dzieci.


Składniki:

  • 6 dag tłuszczu do smażenia,
  • 6 dag cukru pudru,
  • skórka słoniny do smarowania patelni,

ciasto:

  • 2 jaja,
  • sól,
  • cukier,
  • 0,25 l wody,
  • 0,25 l mleka,
  • 20 dag mąki,

nadzienie:

  • 40 dag sera (twarogu) lub marmolady,
  • 1 żółtko,
  • 2 – 3 łyżki śmietany,
  • sól, cukier, wanilia do smaku,

Przygotowanie:

  1. Ser przetrzeć przez sito lub przepuścić przez maszynkę, wpierw dodać żółtko, cukier, sól, wanilię do smaku i śmietanę.
  2. Wszystkie składniki razem utrzeć.
  3. Można dodać też 2 – 3 dag opłukanych rodzynków.
  4. Przyrządzić ciasto naleśnikowe z pianą według przepisu („Naleśniki z pianą”).
  5. Usmażone naleśniki smarować masą serową, następnie składać „w chusteczki”.
  6. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z 2 stron na jasnozłoty kolor.
  7. Podawać gorące ułożone na półmisku, dodatkowo posypane cukrem pudrem.
  8. Osobno można podać też śmietanę.
  9. Podając jako deser przyrządzić z mniejszej ilości.
  10. Marmolada powinna być odpowiednio gęsta, aby można smarować nią naleśniki.
  11. Naleśniki z serem lub marmoladą tak samo przekładać, jak naleśniki z owocami surowymi.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x