Prosię pieczone
Prosię pieczone
Przygotowanie i pieczenie:
- Oczyszczone 2–3 kg prosię opłukać, posolić z zewnątrz i wewnątrz na jedną godzinę przed pieczeniem.
- Prosię nadziać jednym z poniżej podanych nadzień, zaszyć,
posmarować oliwą i piec w dobrze nagrzanym piekarniku 1½–2 godzin. - W czasie pieczenia polewać prosię oliwą, a ubywający sos uzupełniać wodą.
- Gdy skórka prosięcia będzie złota, prawie pomarańczowa, zrobić próbę widelcem.
- Gdy widelec wchodzi bez oporu i wypływa złocisty przezroczysty płyn, należy zakończyć pieczenie.
- Pieczone prosię szybko dzielić,
tj. odkroić łepek, następnie odciąć łopatki i nóżki i pokroić grzbiet, tak jak idą żeberka.
Ułożyć prosię na półmisku w całości na zgiętych nóżkach.
nadzienie z wątróbki
- wątróbka z prosięcia,
- ¼ l mleka,
- 30 dkg wątróbki cielęcej,
- 8 – 10 dkg masła,
- 3 – 4 jaja,
- 20 dkg tartej bułki,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa,
nadzienie z kaszy
- 30 dkg kaszy gryczanej,
- ¾ l wody,
- 10 dkg słoniny,
- płuca i wątróbka z prosięcia,
- sól, pieprz, majeranek,
Przygotowanie nadzienia:
- Wątróbkę namoczyć w mleku, posiekać lub przepuścić przez maszynkę.
- Masło spienić, dodać żółtka, ucierać,
połączyć z wątróbką, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. - Wymieszać z pianą i tartą bułką.
- Kaszę gryczaną ugotować na sypko, dodając stopioną słoninę ze skwarkami.
- Wątróbkę opłukać, sparzyć i posiekać lub przepuścić przez maszynkę.
- Płucka ugotować, odcedzić, zimne zemleć.
- Płucka i wątróbkę wymieszać z kaszą, przyprawić do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Potrawy z wieprzowiny pieczone można również przyrządzać na ruszcie, w piekarniku lub w prodiżu.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]