Przepalanka – karmelówka
Przepalanka – karmelówka
Wytrawna wódka przyrządzana szybko, jak każda przegryza się, czyli nabiera swego smaku po upływie kilku dni. Jest to więc klasycznie przygotowywana ze spirytusu wódka wytrawna.
Składniki:
- ½ litra spirytusu 96%,
- ½ l wody,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- sól.
Przygotowanie:
- Cukier najpierw bardzo silnie zrumienić na karmel.
- Wodę zagotować, następnie rozpuścić w niej karmel i cukier waniliowy, dodać szczyptę soli, ostudzić, zmieszać ze spirytusem.
- Pozostawić co najmniej na trzy dni do przetrawienia składników i uzyskania właściwego smaku.
- Bardzo dobre rezultatu uzyskuje się stosując wodę destylowaną.
- Przepalanka – karmelówka szybciej się „przegryza”, jeśli przed podaniem ją schłodzić w lodówce.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 4]