Napoje alkoholowePRZEPISYŚwiąteczne i karnawałowe

Przepalanka – karmelówka

Przepalanka – karmelówka 

Wytrawna wódka przyrządzana szybko, jak każda przegryza się, czyli nabiera swego smaku po upływie kilku dni. Jest to więc klasycznie przygotowywana ze spirytusu wódka wytrawna.

 

Składniki:

  • ½ litra spirytusu 96%,
  • ½ l wody,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Cukier najpierw bardzo silnie zrumienić na karmel.
  2. Wodę zagotować, następnie rozpuścić w niej karmel i cukier waniliowy, dodać szczyptę soli, ostudzić, zmieszać ze spirytusem.
  3. Pozostawić co najmniej na trzy dni do przetrawienia składników i uzyskania właściwego smaku.
  4. Bardzo dobre rezultatu uzyskuje się stosując wodę destylowaną.
  5. Przepalanka – karmelówka szybciej się „przegryza”, jeśli przed podaniem ją schłodzić w lodówce.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 1 Average: 4]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x