Raki po francusku
Niegdyś nasze rzeki i jeziora były pełne raków. Stanowiły one świadectwo czystości ekosystemu. Dzisiaj raki są bardzo wykwintnym daniem, ale jeżeli masz możliwość przygotować danie z raków – polecam «Raki po francusku» Przywiezione do Polski przepisy wraz z kucharzami dworskimi z Francji stały się częścią naszej tradycyjnej kuchni.
? Czas przygotowania: 10 min ‖ ♨ Czas Gotowania: 15 min ‖ IG:1811 kcal ‖
Składniki:
- 30 szt. raków żywych,
- 50 g zielonego kopru,
- 100 g włoszczyzny,
- 10 dag cebuli,
- 5 dag liści selera,
- 50 g octu winnego,
- 5 dag masła,
- 2½ dag soli,
- 1 g goździki,
Przygotowanie:
- Żywe raki dokładnie wymyć.
- Zabić je poprzez zanurzenie na moment w sicie, w gotującej się, osolonej wodzie.
- Przygotować emaliowane naczynie, poszatkować warzywa.
- Na dno naczynia położyć masło, układać na przemian warstwami: warzywa, raki i koper.
- Podlać osolonym wywarem, przykryć i postawić na ogniu.
- Kiedy raki zagotują się, podlać je octem.
- Podawać w odpowiednich naczyniach razem z warzywami i wywarem.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]