PRZEPISYPrzystawkiŚwiąteczne i karnawałowe

Raki po francusku

Niegdyś nasze rzeki i jeziora były pełne raków. Stanowiły one świadectwo czystości ekosystemu. Dzisiaj raki są bardzo wykwintnym daniem, ale jeżeli masz możliwość przygotować danie z raków – polecam «Raki po francusku» Przywiezione do Polski przepisy wraz z kucharzami dworskimi z Francji stały się częścią naszej tradycyjnej kuchni.


? Czas przygotowania: 10 min ‖ ♨ Czas Gotowania: 15 min ‖  IG:1811 kcal ‖


Składniki:

  • 30 szt. raków żywych,
  • 50 g zielonego kopru,
  • 100 g włoszczyzny,
  • 10 dag cebuli,
  • 5 dag liści selera,
  • 50 g octu winnego,
  • 5 ­dag masła,
  • 2½ dag soli,
  • 1 g goździki,

Przygotowanie:

  1. Żywe raki dokładnie wymyć.
  2. Zabić je poprzez zanurzenie na moment w sicie, w gotującej się, osolonej wodzie.
  3. Przygotować emaliowane naczynie, poszatkować warzywa.
  4. Na dno naczynia położyć masło, układać na przemian warstwami: warzywa, raki i koper.
  5. Podlać osolonym wywarem, przykryć i postawić na ogniu.
  6. Kiedy raki zagotują się, podlać je octem.
  7. Podawać w odpowiednich naczyniach razem z warzywami i wywarem.

Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]
0 0 głosy
Article Rating

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x