Rostbef po angielsku
Rostbef Po Angielsku:
Składniki:
- 1 kg rostbefu,
- 5 dag tłuszczu,
- 1 dag mąki,
- sól,
- 3 dag masła,
zaprawa z warzyw:
- 3 dag oleju,
- 1 dag cukru,
- 5 dag cebuli,
- 5 dag marchwi,
- 5 dag selera,
- 5 dag pietruszki,
- ½ liścia bobkowego,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
Przygotowanie:
- Rostbef opłukać, oddzielić od kości, obrać powięzi, osączyć.
- Przyrządzić zaprawę z warzyw (Pieczeń po flamandzku).
- Mięso obłożyć warzywami w kamiennej lub emaliowanej misce i wynieść do chłodnego pomieszczenia na 24 godziny.
- Następnego dnia usunąć przyprawy i warzywa.
- Mięso uformować, w razie potrzeby owiązać ciasno sznurkiem.
- Oprószyć mąką, osolić, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron.
- Wstawić do bardzo gorącego piekarnika na 15 – 20 minut.
- W czasie pieczenia często polewać tłuszczem i piec tak, aby mięso pozostało wewnątrz różowe, a przy nakłuciu wydzielało krwawy sok.
- Upieczony rostbef pokroić prostopadle do włókien na cienkie plastry, ułożyć je w kolejności krojenia na rozgrzanym, podłużnym półmisku i polać sosem z pieczenia.
- Rostbef po angielsku podawać z ziemniakami purée lub z frytkami, z garniturem z jarzyn i sałatą.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]