Ryż z mózgiem zapiekany
Ryż z mózgiem zapiekany
Składniki:
- 20 dag ryżu,
- 2 dag tłuszczu,
nadzienie:
- 30 dag mózgu,
- 3 dag mózgu,
- 3 dag cebuli,
- 3 dag tłuszczu,
- 3 dag sera tylżyckiego,
- ⅛ l śmietany,
- 1 jajo,
- sól, pieprz,
- zielenina,
Przygotowanie:
- Ryż ugotować na sypko.
- Mózg opłukać, namoczyć w wodzie na 30 minut, obrać z błony, pokroić w kostkę.
- Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor, dodać mózg i smażyć razem kilka minut.
- Przyprawić do smaku solą, pieprzem.
- Półmisek do zapiekania posmarować tłuszczem.
- Ryż z szynką wyłożyć na półmisek, oblać śmietaną rozmąconą z żółtkiem i tartym serem (2 dag), po wierzchu posypać również tartym serem.
- Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 – 20 minut.
- Gdy ser się zrumieni na jasnozłoty kolor, ryż z mózgiem wyjąć i podawać na tym samym półmisku.
- Osobno podawać surówkę z warzyw.
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]