ObiadPrzystawki

Ryż z mózgiem zapiekany

Ryż z mózgiem zapiekany


Składniki:

  • 20 dag ryżu,
  • 2 dag tłuszczu,

nadzienie:

  • 30 dag mózgu,
  • 3 dag mózgu,
  • 3 dag cebuli,
  • 3­ dag tłuszczu,
  • 3 dag sera tylżyckiego,
  • ⅛ l śmietany,
  • 1 jajo,
  • sól, pieprz,
  • zielenina,

Przygotowanie:

  1. Ryż ugotować na sypko.
  2. Mózg opłukać, namoczyć w wodzie na 30 minut, obrać z błony, pokroić w kostkę.
  3. Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor, dodać mózg i smażyć razem kilka minut.
  4. Przyprawić do smaku solą, pieprzem.
  5. Półmisek do zapiekania posmarować tłuszczem.
  6. Ryż z szynką wyłożyć na półmisek, oblać śmietaną rozmąconą z żółtkiem i tartym serem (2 dag), po wierzchu posypać również tartym serem.
  7. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 – 20 minut.
  8. Gdy ser się zrumieni na jasnozłoty kolor, ryż z mózgiem wyjąć i podawać na tym samym półmisku.
  9. Osobno podawać surówkę z warzyw.

Print Friendly, PDF & Email
0 0 głosy
Article Rating
Kliknij i głosuj na artykuł
[Total: 0 Average: 0]

Powiązane zdjęcia:

Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Informacje zwrotne w linii
Zobacz wszystkie komentarze
0
Co o tym myślisz, proszę o komentarz.x